c S

AVK je DZS, Mladinski knjigi in Extra Luxu uročila odločbo, v kateri jim očita kartelno dogovarjanje

22.10.2014 08:25 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je danes potrdila, da so družbam DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux vročili odločbo, v kateri jim očitajo kartelno dogovarjanje pri prodaji pisarniških potrebščin državni javni upravi, je poročala Televizija Slovenija. Podjetja imajo zdaj 30 dni časa, da se zoper ugotovitve pritožijo na sodišče.

Zaradi ugotovitev agencije je v petek odstopil gospodarski minister Jožef Petrovič, ki je bil med letoma 2007 in 2012 zaposlen pri DZS in je tudi podpisnik sporne pogodbe. Odhajajoči minister sicer trdi, da podpis na dokumentu ni njegov.

Po poročanju Televizije Slovenija imajo sedaj podjetja 30 dni časa, da se zoper ugotovitve agencije pritožijo na upravno sodišče. Če se bo to zgodilo, bo sodišče v upravnem sporu presojalo, ali je šlo za kartelni dogovor ali ne. Če bo ugotovitvam agencije sodišče pritrdilo, bo lahko varuh konkurence sprožil prekrškovne postopke zoper odgovorne osebe v posameznem podjetju.

Na vprašanje, kako bodo ukrepali, če je podpis na spornem dokumentu res ponarejen, pa na finančnem ministrstvu odgovarjajo, da gre za hipotetično vprašanje in da bodo ustrezne odločitve sprejeli po tem, ko bo odločitev agencije postala pravnomočna, je še poročala televizija.