c S

Tudi v drugem krogu slavili nestrankarski kandidati, v Mariboru Fištravec

20.10.2014 10:33 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - V drugem krogu lokalnih volitev je župane dobilo še 54 od 212 občin. V Mariboru je vnovič slavil Andrej Fištravec, položaj je ohranil tudi novogoriški župan Matej Arčon, v ostalih štirih mestnih občinah pa so dobili novega župana. Tudi tokrat največji uspeh beležijo nestrankarski kandidati, med strankami pa sta bili danes najuspešnejši SD in SLS.

Nekaj več kot pol milijona volilnih upravičencev je v nedeljo, dva tedna po prvem krogu lokalnih volitev, župana izbiralo v drugem krogu. Na volišča jih je prišlo 43,6 odstotka.

V Mariboru je dosedanji župan Andrej Fištravec, ki je kandidiral s podpisi volivcev, prejšnjega župana Kanglerja premagal s kar tričetrtinsko podporo volivcev. "Maribor je potreboval očiščenje in najbolj demokratično očiščenje je na volitvah," je rezultate komentiral Fištravec. Volilna kampanja pred drugim krogom je po njegovih besedah temeljila na žalitvah in ustrahovanju, a "Maribor se ne pusti ustrahovati, zato je rezultat tak, kot je".

Poraženec drugega kroga mariborskih županskih volitev pa volilnega rezultata zaradi številnih podtikanj, ki jih je bil deležen med kampanjo, ne dojema kot poraza. Kot je dejal Kangler, ki je na volitvah nastopil kot kandidat Županove liste, svojo udeležbo v županski tekmi razume kot politično rehabilitacijo.

Urednica na časniku Večer Branka Bezjak in novinar Dela Peter Jančič soglašata, da je bila vnovična zmaga Fištravca pričakovana. A tudi Kangler ima še vedno mrežo volivcev in ostaja igralec v mestu - tudi preko mestnega sveta, v katerega so bili izvoljeni štirje svetniki z njegove liste, dodajata.

Župana so v drugem krogu volili še v petih mestnih občinah. V štirih so dobili novega župana, v Novi Gorici pa na položaju ostaja Matej Arčon, ki je na volitvah nastopil s podpisi volivcev. Volivci so mu namenili 68,9 odstotka glasov in s tem prepričljivo zmago v dvoboju s prav tako nestrankarskim kandidatom Luko Manojlovićem.

V Kranju je dosedanjega župana Mohorja Bogataja (Stranka za napredek krajevnih skupnosti) premagal Boštjan Trilar (Več za Kranj), ki so mu volivci namenili 55 odstotkov glasov. Kranjska volilna komisija je sicer glasovnice začela šteti šele po 22.13, ko sta se zaprli še zadnji volišči v Bitnjah. Zaradi prometne nesreče je bil namreč tam več kot tri ure onemogočen dostop do volišč, zato so glasovanje podaljšali.

Novomeško občino bo v novem mandatu vodil kandidat s podpisi volivcev Gregor Macedoni, ki je dobil 59,5-odstotno podporo. Po mnenju njegove tekmice Milene Kramar Zupan (kandidatka SD, Zveze za Dolenjsko in SLS), ki je po javnomnenjskih raziskavah veljala za favoritko, Novo mesto še ni zrelo za županjo. Županskim kandidatkam sicer ni uspela zmaga niti v eni od 11 mestnih občin.

Novega župana so dobili tudi v Murski Soboti. Kandidat SD Aleksander Jevšek je z okoli 54-odstotno podporo premagal dosedanjega župana Antona Štihca, ki je na volitvah nastopil s podpisi volivcev.

Z županskega mesta se poslavlja tudi ptujski župan Štefan Čelan (kandidat s podpisi volivcev), ki ga je z nekaj več kot 55 odstotki prejetih glasov premagal prav tako nestrankarski kandidat Miran Senčar.

Med zanimivejšimi dvoboji je bila tekma v piranski občini, kjer je župansko mesto z okoli 59-odstotno podporo ohranil kandidat SD Peter Bossman. Tako je premagal svojega nekdanjega svetovalca Sebastjana Jeretiča (Slovenija za vedno). Županski stolček pa je izgubil dolgoletni ajdovski župan Marjan Poljšak (NSD), saj ga je z dobrimi 63 odstotki podpore premagal Tadej Beočanin (SD).

Osvojitev ponovnega mandata je uspela jeseniškemu županu Tomažu Tomu Mencingerju (SD), ki je s skoraj 67-odstotno podporo premagal kandidata skupine volivcev Ahmeda Pašića. Nekdanjemu "večnemu" županu Destrnika Francu Pukšiču (SLS) pa se po drugi strani ni uspelo znova zavihteti na županski položaj. Dobil je namreč 42,5 odstotka glasov. Tako bo občino še naprej vodil kandidat SDS Vladimir Vindiš.

Občino Log-Dragomer pa bo odslej vodil znani slovenski vzdržljivostni motociklist in udeleženec številnih relijev Dakar Miran Stanovnik.

Tekma za županski položaj je bila do zadnjega najbolj napeta v Postojni, kjer je aktualnega župana Jerneja Verbiča (skupina volivcev) le za pet glasov premagal izzivalec Igor Marentič (skupina volivcev). Precej izenačeni so bili tudi županski kandidati v Ilirski Bistrici, Trzinu, Divači, Cerknem in Svetem Juriju ob Ščavnici. Občinske volilne komisije bodo sicer danes preštele še glasove, ki bodo prispeli po pošti, kar v omenjenih občinah lahko odločilno spremeni izide.

Tudi v drugem krogu županskih volitev je bilo sicer izvoljenih največ županov, ki so kandidirali samostojno oziroma s podporo volivcev. Takšnih je bilo 34. Skupaj z 81 zmagovalci iz prvega kroga bo tako slovenske občine v naslednjem mandatu volilo 115 županov, ki so kandidirali s podpisi volivcev.

Med strankami pa tudi po drugem krogu na prvem mestu po številu županov ostaja SLS, ki ima 31 županov, v nedeljo jih je bilo izvoljenih 6. Med strankarskimi kandidati je bilo v drugem krogu izvoljenih največ kandidatov SD, in sicer 8. SD je tako s skupno 20 župani na drugem mestu med strankami. Na tretjem mestu je z 19 župani SDS, v nedeljo so volivci izvolili dva njihova kandidata. Med parlamentarnimi strankami je prvega župana v nedeljo dobila ZaAB. Sicer pa so tri županska mesta v drugem krogu pripadla drugim, neparlamentarnim oziroma lokalnim političnim strankam.

Ostale parlamentarne stranke tokrat župana niso dobile. Je pa bilo v prvem krogu izvoljenih sedem županov s podporo NSi in eden s podporo DeSUS. Preostale stranke so v obeh krogih ostale brez županskih mest, vključno z največjo parlamentarno stranko in zmagovalko julijskih državnozborskih volitev SMC.

SLS po besedah njenega predsednika Franca Bogoviča rezultat letošnjih lokalnih volitev navdaja z optimizmom. "Potrdilo se je to, kar se nam v Sloveniji že dolgo priznava - da smo na terenu najboljši in da znamo delati," je dejal. Kot je dodal, se zaradi uspeha na lokalnih volitvah veselijo naslednjih parlamentarnih volitev, na katerih pričakujejo vrnitev v državni zbor.

Predsedujoči SD Dejan Židan je zadovoljen s strankinim rezultatom. Po njegovih besedah imajo namreč, kot kaže, enako število županj in županov, kot so jih imeli leta 2010. V teh časih, ko se daje prednost neodvisnim kandidatom in listam, pa je to uspeh, meni.

Iz SDS pa po drugem krogu volitev sporočajo, da bo slovenske občine prihodnja štiri leta vodilo 67 županj in županov s podporo te stranke. Izvoljenim posameznikom z njihovo podporo so zaželeli uspešno delo v novem mandatu, prek Twitterja pa jim je čestital tudi prvak SDS Janez Janša.