c S

Jesen prinesla povečano število stečajev

07.10.2014 11:16 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Število postopkov zaradi insolventnosti in prisilnega prenehanja podjetij se je septembra povečalo. Začelo se je približno sedem odstotkov več postopkov stečajev kot avgusta, postopkov prisilnega prenehanja pa je bilo uvedenih še enkrat več. Po podatkih Bonitetne hiše i se je za 51 odstotkov povečalo tudi število začetih osebnih stečajev.

V septembru se je začelo 73 stečajnih postopkov nad pravnimi osebami, končalo pa 76. Steklo je tudi 13 postopkov prisilne poravnave ter 382 postopkov prisilnega prenehanja družb, kar je 45 odstotkov več kot septembra lani, kažejo podatki bonitetne hiše iz Ljubljane.

Povečalo se je tudi število izbrisov družb. Teh je bilo v septembru 396 oz. 23 odstotkov več kot pred letom dni. Po drugi strani se je število novoustanovljenih družb povečalo le za šest odstotkov.

Število blokiranih in deblokiranih transakcijskih računov se je v septembru na letni ravni zmanjšalo, namreč v povprečju za 65 odstotkov.

Precejšnjo rast pa je opaziti pri številu začetih osebnih stečajev. Septembra je bilo uvedenih 356, kar je 5,6-krat več kot pred letom dni.