c S

Ustavno sodišče zavrglo Kanglerjevo ustavno pritožbo

06.10.2014 17:30 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo ustavni pritožbi nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in njegovega odvetnika Marka Bošnjaka na odločitev mariborskega okrajnega, pozneje pa tudi višjega sodišča, ki sta zavrnili njuno zahtevo za umik dela dokazov, med njimi tudi telefonskih prisluhov, iz sodnega postopka zoper Kanglerja.

Kot so danes sporočili z ustavnega sodišča, je senat na seji 26. septembra ugotovil, da Kangler in njegov zagovornik nista izkoristila vseh pravnih sredstev, zato so obe pritožbi zavrgli. Pritožnikovih vlog, ki sta bili opredeljeni tudi kot pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti, ustavno sodišče ni obravnavalo, ker je presojo izpodbijanih določb predlagal podrejeno, so še pojasnili.

Ob tem so dodali, da zakon o ustavnem sodišču ne omogoča, da bi pritožnik ob vložitvi ustavne pritožbe podrejeno vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti predpisa, zato take podrejene pobude ne presoja. Sicer pa bi ustavno sodišče, če bi v postopku za preizkus ustavne pritožbe ugotovilo, da izpodbijane odločbe temeljijo na protiustavnem predpisu, oceno njegove ustavnosti opravilo po uradni dolžnosti.

Odvetnik Bošnjak je za STA potrdil, da je pritožba povezana z njegovo zahtevo za izločitev dela dokazov. Ustavno sodišče je po njegovem v odločbi izrazilo svoje že znano stališča, s katerimi se sam sicer ne strinja, da je pred pritožbo pri njih potrebno prehoditi celotno pravno pot, torej tudi preko vrhovnega sodišča. Ker je Kanglerjeva sicer že pravnomočna obsodba v zadevi domnevno nezakonite dodelitve službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita konec julija padla na vrhovnem sodišču, zdaj ti postopki po njegovem niti niso aktualni.

Vrhovno sodišče o zakonitosti pridobljenih prisluhov ni odločalo, ker se za to kaznivo dejanje prisluhi v ponovljenem postopku ne bodo mogli več uporabiti. Kot je ob razveljavitvi sodbe pojasnil vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa, to pomeni, da se v ponovljenem postopku ne bodo mogli uporabiti prisluhi, ki so dokazovali Kanglerjev vpliv na zaposlene v občini, in dejstvo, da je bil seznanjen z vsebino posameznih pomembnih in potencialno spornih odločitev tudi v primeru, ko dokumentov ni sam podpisal.

Okrajno sodišče v Mariboru je Kanglerja maja lani obsodilo na sedem mesecev zapora. Sodišče je ocenilo, da je izrabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Zaradi te sodbe je Kangler tudi izgubil mandat državnega svetnika.