c S

KPK ponovno za umik tajnosti z vladne seje o kandidatih za komisarja

06.10.2014 17:31 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je novo vlado pozvala, naj z magnetograma seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, umakne oznako tajnosti. Poleg tega KPK Alenki Bratušek ni podaljšala roka za odgovor na osnutek poročila glede postopka izbire kandidatov.

Enak predlog glede magnetograma je KPK pred tem že poslala tudi vladi, ki jo je vodila Bratuškova. Magnetogram seje vlade z omenjenega dne so posredovali KPK zaradi postopka, ki ga ta vodi, vsebuje pa zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

Komisija meni, da tajnost podatka ni utemeljena. Nekdanjo vlado Bratuškove so zato že 22. avgusta pozvali, naj oznako tajnosti z dokumenta umakne, a tega ni storila. Zato so v petek tak predlog naslovili še na novo vlado Mira Cerarja.

Po mnenju KPK je zaradi transparentnega obveščanja javnosti ter pravice državljank in državljanov Slovenije do informiranosti glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja ključnega pomena, da bo magnetogram seje vlade javen v najkrajšem možnem času.

Bratuškova, ki sicer pravkar prestaja zaslišanje v Evropskem parlamentu, ima do torka čas za odgovor na osnutek vmesnega poročila komisije glede postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja. Na KPK so namreč pojasnili, da je bila pošta v poštni predal Bratuškovi vložena 27. septembra, za izjasnitev pa ima Bratuškova na voljo sedem delovnih dni.

Zastopnik Bratuškove Aleksander Čeferin je prosil za podaljšanje roka za odgovor, a kot je potrdil za STA, mu tega komisija ni odobrila.

Čeferin je tudi predlagal izločitev celotnega senata KPK iz preiskave postopka izbire kandidata za evropskega komisarja, saj naj bi predsednik KPK Boris Štefanec oziroma senat KPK s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost. Odgovora KPK na ta predlog Čeferin še ni prejel.