c S

Strokovnjaki na konferenci v Ljubljani o splavu; ob robu shod nasprotnikov splava

03.10.2014 13:45 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Strokovnjaki v okviru Mednarodne zveze strokovnih združenj za abortus in kontracepcijo so danes v Ljubljani začeli z dvodnevno konferenco, v okviru katere bodo razpravljali zlasti o oskrbi ženske po splavu. Konferenco bodo zaznamovala tudi vprašanja o etičnih vidikih splava, ob robu konference pa je za popoldne napovedan shod nasprotnikov splava.

Vodja britanskega svetovalnega telesa za neželeno nosečnost Ann Furedi je ob odprtju konference poudarila, da je splav, kadar je opravljen legalno in je reguliran, varen. Po njenih besedah je splav varna izbira zlasti v primerjavi z neželeno nosečnostjo.

Opozorila je tudi, da se splava še vedno drži stigma, a argumenti nasprotnikov splava, da je povezan z večjo pojavnostjo raka na prsih, neplodnostjo in depresijo, po trditvah Furedijeve ne držijo.

S splavom se, kot poudarja, ne ubija otroka, pač pa so ponavadi opravljeni v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti. Ob prepovedi splava pa bodo ženske zagotovo našle drugo pot, kako prekiniti nezaželeno nosečnost, pravi. Po njenih besedah si sicer nobena ženska ne želi narediti splava, a ko se zanj odločijo, želijo končati nezaželeno nosečnost, za katero menijo, da jo je nemogoče dokončati.

Tako je po njenih besedah splav osnovna reprodukcijska zdravstvena oskrba, ki utrjuje žensko enakopravnost.

Popoldne bo ob robu konference potekal shod pod geslom Vsi ljudje vsi ljubljeni, ki ga organizira Zavod Božji otroci. Udeleženci shoda se bodo ob 16.30 odpravili s Prešernovega trga do Cankarjevega doma, kjer poteka konferenca. Po oceni vodje zavoda Valentine Pikelj se bo shoda udeležilo med 20 in 60 ljudi.

Po besedah Pikljeve se zavzemajo za to, da je vsako življenje vredno od spočetja naprej. Kot pravi, je materam, ki zanosijo, treba pomagati, splav pa ni rešitev. Prav tako želijo ljudi ozavestiti o resnici o kontracepciji, ki je po njenih besedah abortivna in ima hude stranske učinke za ženske.

Prav tako si želijo, da bi družba podprla vlogo družinskega življenja, materinstva in očetovstva. Nasprotujejo konferenci, ki po besedah Pikljeve promovira splav in kontracepcijo.