c S

Odvetniško tarifo bo po mnenju zbornice treba objaviti v uradnem listu

24.09.2014 17:39 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Odvetniško tarifo, sprejeto na torkovi skupščini odvetniške zbornice, bo po mnenju zbornice treba objaviti v uradnem listu. Pravosodno ministrstvo ima sicer pravico ugotavljati njeno zakonitost, kot je napovedalo, a te pravice ne more zlorabljati, poudarja predsednik zbornice Roman Završek. Kot pojasnjuje, ministrstvo soglasja k tarifi ni umaknilo.

Odvetniška zbornica Slovenije je v torek na skupščini sprejela odvetniško tarifo na podlagi soglasja, ki ga je nekdanji pravosodni minister Senko Pličanič podal 28. julija. To soglasje je bilo podano po usklajevanju z delovnimi skupinami ministrstva in zbornice, je v izjavi za medije pojasnil Završek.

Pravosodno ministrstvo je naknadno za mnenje o soglasju zaprosilo še ministrstvo za finance, o tem obvestilo zbornico in jim sporočilo, da do prejema tega mnenja soglasja ni mogoče šteti za dokončnega. Završek ob tem poudarja, da zbornica ni prejela preklica soglasja k odvetniški tarifi. Po njegovih besedah so prejeli le elektronsko pismo, ki navaja, da tako soglasje ni dokončno. A opredelitve dokončnega in nedokončnega soglasja v zakonodaji ni, pravi Završek.

Finančno ministrstvo se je v svojem mnenju, ki ga je pravosodnemu ministrstvu posredovalo 18. septembra, izreklo negativno do spremembe tarife. Kot razlog so navedli, da niso bile podane finančne posledice uveljavitve osnutka odvetniške tarife.

Završek je pojasnil, da je stvar ministrstva, da podzakonske akte uskladi s pristojnimi službami v okviru državne uprave. "Minister je podal soglasje in mi štejemo, da je to tudi plod internega sodelovanja," je dejal. Če je ministrstvo to usklajevanje izpustilo ali zamudilo, to po njegovih besedah ni stvar, s katero bi se ukvarjala odvetniška zbornica, ampak bodo morali to razrešiti na ministrstvu. Skupščina zbornice je, kot je poudaril, sprejela samo tisto, k čemur je bilo podano soglasje.

Na napovedi pravosodnega ministrstva po torkovi skupščini, da bodo preverili, ali je tarifa zakonita, in do končne ugotovitve počakali z njeno objavo v uradnem listu, Završek poudarja, da bo tarifo treba objaviti v uradnem listu. Ministrstvo ima po njegovih besedah sicer pravico ugotavljati zakonitost, če meni, da kaj ni bilo zakonito, vendar pa te svoje pravice ne more zlorabljati.

"V kolikor se bo to zgodilo, se bo pač tudi odvetniška zbornica prisiljena - smo le odvetniki - poslužiti vseh pravnih sredstev, ki jih ima na voljo," je dejal. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo s konstruktivnim dialogom relativno hitro rešili ta zaplet in da poseganje po pravnih sredstvih ne bo potrebno.

Na torkovi skupščini odvetniške zbornice so odvetniško točko določili v enaki višini, kot je veljala že med letoma 2003 in 2009, in sicer 0,459 evra. Takšna višina tarife po ocenah in izračunih odvetniške zbornice ne more povzročiti negativnih finančnih učinkov na javni proračun, pravi Završek. Zagotavlja tudi, da s to tarifo odvetniške storitve ne bodo dražje, saj ostajajo na nivoju cen iz leta 2003.

Po njegovih besedah sta odvetniška zbornica in nekdanji minister s to tarifo razrešila dosedanje neustavno stanje, ki je trajalo od leta 2009, ko so bile določbe zakona o odvetniški tarifi razveljavljene, a se je tarifa kljub temu uporabljala.