c S

Popolnega napredka ne bo mogoče videti v enem letu

24.09.2014 07:51 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Premier Miro Cerar je dejal, da sta med prioritetami nove vlade med drugim izboljšanje stanja javnih financ in razvoj gospodarstva, odstraniti morajo administrativne ovire in zmanjšati obseg sive ekonomije. Poudaril je, da je stanje resno in da popolnega napredka ne bo mogoče narediti že v pol leta ali v enem letu.

Po Cerarjevih besedah morajo z naštetimi in še drugimi ukrepi povečati zaposlenost in izboljšati socialno varnost nekaterih najbolj prizadetih slojev prebivalstva.

Zdravstveni sistem je po Cerarjevih besedah eden od tistih, ki najbolj jasno kaže, v kako resni situaciji je Slovenija. V javnem zdravstvu je šlo ogromno sredstev v prazno, tudi zaradi korupcije, zaradi neracionalnosti, je povedal. Izpostavil je tudi poslabšanje standardov zdravstvenih storitev in neznansko dolge čakalne dobe. Te po njegovih besedah človeka pravzaprav ponižujejo.

Glede Družbe za upravljaje terjatev bank (DUTB) in Slovenskega državnega holdinga (SDH) je dejal, da si tudi nova vlada želi bolj učinkovito delovanje teh institucij. Cerar je poudaril, da je zelo pomembno, da se ti dve instituciji ne ukvarjata zgolj samo s prodajo premoženja, ampak se usmerjata tudi v neko prestrukturiranje oziroma zagotavljanje uspešnejšega gospodarjenja.

Med nacionalni prioriteti je premier prištel tudi gradnjo drugega tira in drugega pomola, ampak je treba najprej dobiti sredstva za te prioritete. Po njegovih besedah je treba najprej zagotoviti obnovo mostov, cestnih odsekov in to tudi bolj učinkovito kot do sedaj.

Kot neprimerno pa Cerar ocenjuje tudi to, da nekdanja premierka Alenka Bratušek ne dvigne pošte Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Po njegovih besedah ni primerno, da je pravzaprav prišlo do njene "samokandidature" za evropsko komisarko na način, kot je do tega prišlo. V primeru, da bi KPK v zvezi s kandidaturo Bratuškove izdala neko obremenilno mnenje, je Cerar zagotovil, da se bo vlada s tem soočila, to obravnavala in ocenila, kakšne ukrepe lahko in mora sprejeti.

Glede predsednika SDS Janeza Janše, ki že nekaj mesecev čaka na odločitev vrhovnega sodišča o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, je Cerar dejal, da bi si zagotovo vsi želeli, tudi on sam, da vrhovno sodišče tudi v tem primeru čim prej odloči. Sicer pa Cerar meni, da je v demokratični državi nepredstavljivo, da nekdo ki je pravnomočno obsojen, nastopa kot poslanec. Ob tem je izpostavil, da je Janši potrditev mandata omogočila zakonodaja, ki je v tem primeru problematična.

Sicer pa si Cerar ne predstavlja, da bi zakon v nadalje razlagali tako, da pravnomočno obsojena oseba na več kot šest mesecev zapora lahko opravlja poslansko funkcijo, in še manj, da je takšna oseba lahko član ali članica neke komisije DZ, ki opravlja nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Cerar ocenjuje, da je že to, da opozicijska stranka SDS stalno predlaga Janšo, povsem neprimeren odnos do parlamenta, demokracije in pravne države.