c S

Odvetniška zbornica sprejela spremembo tarife, ministrstvo bo preverilo njeno zakonitost

24.09.2014 07:49 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Odvetniška zbornica Slovenije je na današnji skupščini potrdila novo odvetniško tarifo, je za STA potrdil predsednik zbornice Roman Završek. Odvetniki so tako sklenili kljub mnenju pravosodnega ministrstva, da zbornica nima pravno veljavnega soglasja k novi tarifi. Ministrstvo bo zdaj preverilo, ali je sprejeta tarifa sploh zakonita.

Današnje skupščine se je udeležil tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob tem so pojasnili, da tarifa začne veljati z objavo v uradnem listu, z njeno objavo pa bo ministrstvo počakalo do končne ugotovitve zakonitosti. Do takrat odvetniki danes sprejete tarife ne morejo uporabljati. Kako bodo preverili zakonitost odvetniške tarife, pa na ministrstvu še preučujejo.

Zdaj že nekdanji minister za pravosodje Senko Pličanič je namreč 28. julija podal soglasje k odvetniški tarifi. Po pojasnilu ministrstva za pravosodje sta ministrstvo in odvetniška zbornica dosegla dogovor, da se odvetniška točka določi v enaki višini, kot je bila že med letoma 2003 in 2009, torej 0,459 evra.

Zatem je pravosodno ministrstvo za mnenje o soglasju zaprosilo še ministrstvo za finance, o tem obvestilo zbornico in jim sporočilo, da do prejema tega mnenja soglasja ni mogoče šteti za dokončnega. Finančno ministrstvo je mnenje posredovalo 18. septembra, torej na dan, ko je bila imenovana nova vlada, in se v njem negativno izreklo do sprememb tarif.

Na finančnem ministrstvu pravijo, da so negativno mnenje podali, "saj finančne posledice uveljavitve osnutka odvetniške tarife niso bile podane". Ministrstvo za pravosodje je sicer v gradivu navedlo, da bo nova tarifa imela finančne posledice za državni proračun, vendar jih zaradi spremenjenega koncepta zaračunavanja odvetniških storitev ne more oceniti, so še za STA povedali na ministrstvu za finance.

Dodatno so na pravosodnem ministrstvu pojasnili, da je finančno ministrstvo v mnenju izrazilo nestrinjanje s povečanjem proračunskih izdatkov, ki niso utemeljeni, ter pozvalo ministrstvo za pravosodje, da ponovno oceni finančne posledice nove odvetniške tarife.

Odvetniki se pri svoji današnji odločitvi sklicujejo na soglasje pravosodnega ministrstva, je za STA dejal Završek in poudaril, da to soglasje ni bilo nikoli umaknjeno. Interno medresorsko usklajevanje pa bi se moralo opraviti pred samo izdajo soglasja, je prepričan. Sam sicer razume zaskrbljenost finančnega ministrstva, vendar ob tem izpostavlja, da če tarifa že leta 2003 ni imela negativnih finančnih učinkov, jih tudi zdaj ne bo. Z ministrstvom za pravosodje so pripravljeni še naprej sodelovati glede tega vprašanja, sami imajo tudi nekatere izračune glede učinkov nove tarife.

Zgodba z odvetniškimi tarifami je že dolga. Sistem, ki je veljal pred 1. januarjem 2009, predvideva zaračunavanje vsakega odvetniškega dejanja posebej, z letom 2009 pa se je uveljavil zakon o odvetniški tarifi, ki je predvidel plačilo nagrade za opravo določenega sklopa enakovrstnih storitev. Vendar pa je tarifa po tem zakonu zaradi nekaterih ugotovljenih neustavnosti kmalu prenehala veljati in od takrat velja nedorečeno stanje.

Odvetniška zbornica je nato aprila 2010 na skupščini sprejela tarifo v višini 0,65 evra za posamezno točko. Takrat so iskali soglasje ministrstva za pravosodje, a ga niso dobili. Odvetniki so predlog ponovno posredovali septembra lani.

Stanje, ko zakon o odvetniški tarifi ne velja več, se pa še uporablja, ni primerno za stranke, saj odvetniki v večini primerov sklepajo posebne dogovore o višini nagrad, so pojasnili na pravosodnem ministrstvu. A na predlagano povišanje vrednosti točke z 0,459 na 0,65 evra niso pristali.