c S

Bavčar prejel poziv na prestajanje kazni in zaprosil za njen odlog

23.09.2014 16:41 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo na zaporno kazen, je po poročanju Dela prejšnjo sredo prejel poziv, da se zglasi na prestajanje zaporne kazni, v petek pa vložil prošnjo za njen odlog. Bavčar, ki bo v zapor moral za sedem let, naj bi za odlog prosil zaradi zdravstvenih razlogov.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Bavčarja lani obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Za STA je danes potrdil, da navedbe Dela, da je zaprosil za odlog, držijo.

Bavčar bi se sicer na prestajanje kazni moral zglasiti 3. oktobra, tako kot nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je bil za kaznivo dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti obsojen na pet let in 10 mesecev zaporne kazni.

Šrot je prošnjo za odložitev prestajanja kazni vložil prejšnji ponedeljek. Če sodišče do datuma, ko se mora obsojeni zglasiti v zaporu, ne odloči o njegovi prošnji za odlog, se začetek prestajanja kazni odloži do odločitve sodišča.

Iz zdravstvenih razlogov je sodišče za tri mesece že odložilo prestajanje triletne zaporne kazni nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu za finance Kristjanu Sušinskemu. Enako prošnjo je vložil tudi njegov brat, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, obsojen na tri leta in devet mesecev zapora.

Po poročanju Financ Nastja Sušinski ni uspel s prošnjo za odlog odhoda na prestajanje kazni ter se bo moral v kratkem zglasiti v zaporu na Dobu.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta 2012.

Sodišče je nato obtožnico razdelilo na dva dela, sojenje zaradi menedžerskega prevzemanja Pivovarne Laško pa je sledilo sojenju v zadevi Istrabenz. Prav tako kot v prvem, je tudi v drugem sojenju na zatožno klop med drugimi sedel Šrot.