c S

Boris Koprivnikar - minister za javno upravo - biografija

19.09.2014 08:09 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Novi minister za javno upravo, 48-letni Boris Koprivnikar je širši javnosti povečini nepoznan. Doslej je poklicno deloval predvsem na področju sociale, zadnje desetletje kot predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Pred vstopom v SMC ni bil član nobene politične stranke.

Koprivnikar je bil sicer marsikdaj kritičen do zakonske ureditve financiranja socialnih zavodov. Vlada, del katere bo, pa razmišlja o statusnem preoblikovanju javnih zavodov, ki večino svojih prihodkov pridobijo s plačili uporabnikov storitev.

Kot minister se bo Koprivnikar tako znašel na drugi strani sistema. Ena njegovih nalog bo med drugim dialog s sindikati javnega sektorja, pri čemer je na predstavitvi na pristojnem parlamentarnem odboru zatrdil, da ni naklonjen večjim posegom v plačni sistem, pač pa le njegovim izboljšavam.

Koprivnikar izhaja iz delavske družine s petimi otroki. Večji del življenja je preživel v Škofji Loki, zadnja leta pa živi v Gorenji vasi nad Škofjo Loko.

Diplomiral je iz organizacije informacijskih sistemov. Po študiju na Fakulteti za organizacijske vede Kranj je nekaj časa delal kot informatik in bil učitelj matematike in informatike v srednji šoli Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka. Med dosežke iz tistega obdobja prišteva, da je bil začetnik uporabe prilagojene računalniške opreme za slepe in slabovidne v Sloveniji ter soavtor standarda računalniške Braillove pisave.

S 27 leti je prevzel vodenje škofjeloškega Centra slepih in slabovidnih. Na tem položaju je ostal do leta 2003, zadnje desetletje pa je bil predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, interesnega združenja izvajalcev dolgotrajne oskrbe, ki združuje 99 izvajalcev s prek 10.000 zaposlenimi in v okviru javne mreže zagotavlja storitve več kot 21.000 uporabnikom, njegovo glavnino pa predstavljajo domovi za starejše.

Koprivnikar je v predstavitvi pred pristojnim odborom DZ zagotovil, da oba sistema - tako center slepih in slabovidnih kot skupnost socialnih zavodov - zapušča "v odličnem stanju". Med drugim je o svojem delu na zadnjem delovnem mestu pojasnil, da so uspešno uvajali energetske nadzorne sisteme, okrepili projektno delo in bili uspešen partner v več mednarodnih projektih.

Od leta 1997 Koprivnikar aktivno deluje v evropskih organizacijah s področja dolgotrajne oskrbe in širšega socialnega področja. Je podpredsednik evropskega združenja izvajalcev storitev dolgotrajne oskrbe ter član sveta platforme AGE, krovne evropske organizacije s področja starajoče družbe, ki ima posvetovalni status pri Evropski komisiji. Je tudi član svetovalnega odbora organizacije AAL, ki se ob sofinanciranju Evropske komisije in evropskega gospodarstva ukvarja z izzivi IKT tehnologije v luči hitrih demografskih sprememb.

Koprivnikar pojasnjuje, da doslej ni bil član nobene politične stranke in tudi ni nikoli kandidiral kot kandidat katere od strank, je pa na lokalni ravni pogosto sodeloval pri pripravi dokumentov in je v domači občini predsednik nadzornega sveta.

Je poročen in oče štirih otrok. V prostem času se rad ukvarja s športom, je strasten jadralec na deski, igra squash in smuča. Ljubiteljsko igra tudi v rokerski glasbeni skupini.