c S
KPK preiskavo glede komisarja razširila še na sejo vlade, ko so potrdili Junckerjevo listo 18.09.2014 08:00 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA potrdili, da komisija pri preiskovanju postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja ugotavlja tudi dejstva, vezana na dopisno sejo vlade 5. septembra. Takrat je vlada s tesnim izidom potrdila predlog komisarske liste prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Juncker.

Na listi je tudi odhajajoča slovenska predsednica vlade Alenka Bratušek, Juncker ji je namenil položaj podpredsednice za energetsko unijo.

KPK je postopek predlaganja slovenskih kandidatov v komisijo pod drobnogled na lastno pobudo vzela v začetku avgusta, kmalu po seji vlade, na kateri so ministri sklenili v Bruselj poslati listo s tremi imeni, morebitnimi kandidati za komisarja iz Slovenije. Poleg Bratuškove sta bila na seznamu še zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) in evropska poslanka Tanja Fajon (SD). Juncker je nato izbral Bratuškovo.

Glede na določila Lizbonske pogodbe mora Svet EU seznam kandidatov za komisarje formalno potrditi, omenjeni Svet pa sestavljajo vlade članic povezave, torej tudi slovenska vlada. Ta je na dopisni seji listo tudi potrdila. Sejo so sicer vmes prekinili, kmetijski minister Dejan Židan (SD) pa je med prekinitvijo dejal, da vlada o tej temi glasuje na dopisni seji. Odločanje bi se namreč moralo prestaviti na redno sejo, če predlogu nasprotujejo trije ministri.

Erjavec pa je opozoril, da je sklep, ki so ga poslali v Bruselj, v nasprotju z zakonom o vladi. Šest ministrov je po njegovih besedah glasovalo proti, štirje so bili za. Poleg tega gre po Erjavčevem mnenju tudi za konflikt interesov, saj da Bratuškova ne bi smela glasovati "o sami sebi". Urad vlade za komuniciranje je Erjavčeve očitke zanikal, sklep pa je po mnenju urada zakonit.

KPK je prejšnji teden sprejela osnutek ugotovitev, ki jih je tudi poslala Bratuškovi v izjasnitev. Po podatkih KPK ima Bratuškova 15 dni časa, da prevzame pošto. Če tega ne bo storila, pa ji bo pošta vročena v hišni predalčnik in bo začel teči rok sedmih delovnih dni za odgovor. Komisija vročilnice za zdaj še ni prejela.

O tem, da je KPK razširila predmet preiskave, je danes sicer poročal portal pozareport.