c S
OEU za spremembo zakonodaje glede predlaganja komisarja iz Slovenije 17.09.2014 15:45 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Odbor DZ za zadeve Evropske unije (OEU) je danes na nujni seji razpravljal o sporni kandidaturi odhajajoče premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko iz Slovenije. Odbor je ob koncu soglasno sprejel sklep, v katerem poziva k spremembi zakonodaje na način, da bo v postopek imenovanja komisarskega kandidata iz Slovenije vključen tudi DZ.

Sklic nujne seje OEU na omenjeno temo so zahtevali poslanci SDS. Ti so odboru v sprejem predlagali več sklepov, a so člani odbora vse njihove predloge danes zavrnili.

Med s strani SDS predlaganimi sklepi je bila zahteva, da se omogoči javen dostop do magnetograma seje vlade 31. julija, na kateri se je vlada Bratuškove seznanila s predlogom treh kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije, ter vseh drugih sej vlade, na katerih je bilo govora o tem.

V SDS so poleg tega želeli mandatarja Mira Cerarja s sklepom OEU pozvati, naj umakne predlog komisarskih kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala vlada Bratuškove, nato pa naj nova vlada čim prej oz. najkasneje na prvi seji potrdi novega komisarskega kandidata ali kandidate.

Pri tem bi morala nova vlada spoštovati to, kar določa 17. člen pogodbe o EU, in pa upoštevati tudi kandidate, ki jih predlagajo stranke, ki so prejele največ glasov na majskih evropskih volitvah v Sloveniji. To so bile SDS ter NSi in SLS, vse na evropski ravni članice EPP.

S slednjim se člani OEU z bolj levega političnega pola danes nikakor niso strinjali. Kot je SDS in NSi očital Luka Mesec (ZL), se za tem stališčem skrivajo zgolj njuni lastni "sebični" interesi, da bi sami izbrali komisarja.

Med sklepi, ki jih je predlagala SDS, je bil še poziv Cerarju, naj v roku treh dni javnosti pojasni razloge, zakaj je spremenil svoje stališče glede podpore komisarskim kandidatom, ter razkrije vsebino telefonskega pogovora s predsednikom prihodnje Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. To je sicer Cerar, ki se je udeležil začetka seje OEU, pred tem danes že storil.

Vse omenjene predloge sklepov so poslanci danes s prepričljivo večino zavrnili, so pa enega od njih vendarle uporabili in ga nato v nekoliko spremenjeni obliki tudi soglasno sprejeli.

Gre za sklep, v katerem OEU predlaga, da se pripravi predlog sprememb in dopolnitev zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU na način, da bo v postopek imenovanja člana Evropske komisije iz Slovenije v prihodnje vključen tudi državni zbor.

Razlika v primerjavi s predlogom sklepa SDS je med drugim ta, da so želeli v SDS državni zbor vključiti v "postopek odločanja" in ne le v postopek imenovanja. A kot je danes izpostavilo več poslancev, tudi iz vrst največje SMC, mora sama odločitev o komisarju ostati v rokah vlade.

OEU je poleg tega danes soglasno sprejel še sklep, da bo strokovnim službam DZ naročil pripravo mednarodne in primerjalne analize postopkov imenovanja evropskih komisarjev v drugih državah članicah EU.

Zahtevo za sklic seje je danes v imenu SDS predstavil Anže Logar. Kot je izpostavil, v primeru komisarja iz Slovenije "še nismo zamudili vlaka" in "imamo možnost za popravni izpit" - oziroma jo ima nova vlada, da pošlje v Bruselj človeka, ki bo užival zaupanje javnosti, politike in stroke.

Logar je v razpravi ostro kritiziral današnje izjave Cerarja, da zaenkrat v tej zadevi ne namerava ukrepati, saj to ne bi bilo državotvorno. Tudi če je bil sam postopek imenovanja nezakonit, ga je vendarle treba spoštovati, saj je v interesu države, je stališče mandatarja povzel Logar. Kot je menil, je to povsem v nasprotju z etičnimi in moralnimi načeli, ki jih Cerar in "nova politika" sicer tako glasno izpostavljata, pa tudi z zapisanim v koalicijski pogodbi.

Predsednik DZ Milan Brglez (SMC) je po drugi strani branil stališče Cerarja. Pri tem je spomnil na renesančnega političnega teoretika Machiavellija, katerega sporočila ne smemo razumeti le kot "cilj opravičuje sredstvo", ampak tudi kot poziv k državotvornosti.

"Ukrepa se takrat, ko je to potrebno. In potem ko vsi organi naredijo svoje in so znani rezultati tega, takrat je treba o teh zadevah zavzeti politično odločitev. Pri tem pa vedno soditi zadeve s stališča same države in ne s stališča parcialnih interesov in se ne prenagliti v zadevah, ki nas lahko na koncu več stanejo, kot smo ta trenutek sploh pripravljeni priznati," je svoj poziv k preudarnosti tudi po seji OEU za novinarje ponovil Brglez.

Kot meni, bi morali s poseganjem v Junckerjevo izbiro Bratuškove, če bi se zanj že odločili, nujno počakati vsaj na odločitev KPK.