c S

KPK je Bratuškovi osnutek ugotovitev poslala v torek

11.09.2014 07:50 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je Alenki Bratušek osnutek ugotovitev po pregledu postopka izbire kandidata za evropskega komisarja poslala v torek, danes pa bi ga Bratuškova že morala prejeti. Po prevzemu ima sedem delovnih dni časa, da poda svoj ugovor, je danes povedal predsednik KPK Boris Štefanec.

Po besedah Štefaneca ima Bratuškova 15 dni časa, da prevzame pošto, če tega ne bo storila, pa ji bo v skladu z zakonom o upravnem postopku vročena v hišni predalčnik. Takrat se bo tudi štelo, da ji je bila pošta vročena in bo začel teči rok sedmih delovnih dni za odgovor.

Z zvezi z navedbami Bratuškove, da je s strani KPK dobila pojasnilo, da postopek ni voden proti njej, ampak proti vladi, Štefanec pojasnjuje, da je bil postopek začet na podlagi informacij v medijih. Zato komisija ni mogla začeti postopka zoper konkretno osebo, ampak je najprej ugotavljala okoliščine, v katerih je vlada potrjevala kandidate za evropske komisarje. Tekom postopka pa se je stvar spremenila, je povedal Štefanec.

Pojasnil je tudi, kaj točno je sprejela komisija. Po njegovih besedah gre za osnutek vmesnega poročila, kar pomeni, da bo po odzivu Bratuškove - pa tudi če odziva ne bo - senat sprejel dokončno vmesno poročilo in ga objavil. Pri tem se lahko zgodi, da bo na podlagi pojasnil Bratuškove poročilo tudi spremenjeno.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sicer premierko v novi Evropski komisiji predlagal na položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo. To je, kot je danes povedal mandatar Miro Cerar, pomembno priznanje za Slovenijo, a bodo glede nakladanjih postopkov pomembni izsledki KPK.

Kot je povedal, je treba počakati, da KPK zaključi s postopkom. Če bo ugotovila kršitve pri odločanju vlade, bodo to po Cerarjevih besedah zagotovo najprej morali obravnavati v Sloveniji. Ob tem je napovedal, da bo nova vlada pri teh zadevah "zanesljivo zelo odločna".