c S

Poslanci o listi ministrskih kandidatov prihodnji četrtek

10.09.2014 16:40 Ljubljana, 10. septembra (STA) - DZ bo o listi ministrskih kandidatov odločal na izredni seji, ki jo je predsednik DZ Milan Brglez sklical za prihodnji četrtek. V sklopu mandatno-volilnih zadev bodo na seji odločali o predsedniku in podpredsednici ustavne komisije DZ in o izbiri predsednika, podpredsednika ter članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Izredna seja DZ se bo v četrtek, 18. septembra, začela ob 10. uri, se je na današnji seji dogovoril kolegij predsednika DZ. Dopolnilna obrazložitev predlagatelja, predsednika vlade Mira Cerarja, je do 60 minut, enako tudi njegova razprava.

Zaslišanja 16 ministrskih kandidatov bodo sicer v petek, ponedeljek in torek.

Kolegij je podprl tudi obravnavo dveh predlogov zakonov po skrajšanem postopku. Tako bodo na predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem obravnavali novelo zakona o vladi, ki določa pogoje za nastop funkcije ministrov in državnih sekretarjev, ter predlog novele zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Slednji po besedah Möderndorferja opredeljuje pogoje za imenovanje članov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Pri tej točki se je odprla daljša vsebinska razprava, ki je zadevala mandat poslanca SDS Janeza Janše oz. možnost njegovega članstva v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Möderndorfer se je strinjal, da imajo danes težavo z Janšo, vendar je treba zakon spremeniti v izogib težavam v prihodnje.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je ocenil, da predlog ne izpolnjuje pogojev za skrajšani postopek in celo predlagal, da predlog zakona umaknejo.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je ocenil, da je sprememba zakona nepotrebna, saj da že sedanji zakon omogoča glasovanje o posamičnih članih komisije. Strinja se s tem, da je bila doslej parlamentarna praksa, da se o članih komisije glasuje v paketu, vendar pa to po njegovem mnenju nima podlage v zakonu.

Nekateri člani kolegija in tudi predsednik DZ so opozorili, da je na tej seji govora le o vprašanju, ali je predlog zakona primeren za obravnavo po skrajšanem postopku. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da jo je sicer argumentacija, da gre predlog zakona v obravnavo po skrajšanem postopku, prepričal.

Mnenje o predlogu novele bo podala tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

Kolegij je sicer danes podprl tudi program dela DZ v letu 2014.