c S

Med Googlom in EU se zopet zapleta

09.09.2014 15:05 Bruselj, 09. septembra (STA) - Po februarskem dogovoru med ameriškim Googlom in Evropsko komisijo se spor glede Googlovega domnevno prevladujočega položaja zopet zapleta. Po pritožbah Googlovih tekmecev je evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia namreč dejal, da bo moral ameriški tehnološki velikan poiskati "nove rešitve".

Konzorcij 19 podjetij, med katerimi je najti Microsoft, Nokio, Oracle in tudi nekatera nemška medijska podjetja, ameriškemu velikanu med drugim očita, da daje v iskalnih rezultatih prednost lastnim storitvam - tako naj bi na primer izdelke ali hotele, ki se oglašujejo prek Googlovih storitev, v iskalnih rezultatih prikazal višje oz. bolj izpostavljeno.

Google se je februarja po dolgotrajnem postopku zavezal, da bo v svojih iskalnih rezultatih storitve konkurenčnih podjetij obravnaval enako kot svoje. Spoštovanje te in še drugih zavez naj bi nadzoroval neodvisen organ.

Almunia je takrat nakazal, da bi bil spor, ki vleče že od leta 2010, lahko rešen do konca trenutnega mandata komisije. A pred tem naj bi se glede Googlove zaveze izjasnili še pritožniki.

Ravno tu pa se je zapletlo - pritožniki naj bi komisiji "dostavili nove utemeljitve, podatke in pomisleke," je za televizijo Bloomberg v ponedeljek dejal Almunia. Komisija bo dokumente sedaj preučila in od Googla poskušali dobiti odgovor na tiste pomisleke, ki so po njihovem upravičeni.

Google naj bi imel po nekaterih podatkih na trgu spletnega iskanja v EU kar 90-odstotni tržni delež, v ZDA pa 70-odstotnega. Če bi se komisija odločila izdati kazen, bi ta lahko znašala do deset odstotkov Googlovih letnih prihodkov, kar je lani naneslo kar 55 milijard dolarjev.