c S

Šrot vložil zahtevek za varstvo zakonitosti in zaprosil za odlog kazni

09.09.2014 14:55 Ljubljana, 09. septembra (STA) - Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na pet let in 10 mesecev zaporne kazni, je na vrhovno sodišče vložil zahtevek za varstvo zakonitosti, v katerem je zaprosil tudi za odlog prestajanja kazni. V zaporu na Dobu se mora sicer zglasiti 3. oktobra, je Šrot dejal ob današnjem prihodu na sodišče.

Šrot je ob prihodu na sodišče, kjer se nadaljuje glavna obravnava v sojenju zaradi še enega suma oškodovanja Pivovarne Laško, potrdil, da je prejel poziv na prestajanje kazni. Dodal je, da še vedno ne ve, česa je bil pravzaprav obtožen, saj naj pivovarna s prodajo delnic Istrabenza ne bila oškodovana.

"Jaz nisem storil nobenega očitanega dejanja, zato pričakujem, da bo pravica na moji strani," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je bilo ugotovljenih veliko bistvenih kršitev pravil postopka, nepravilna pa je po njegovem mnenju tudi vsebina sodbe, je dejal Šrot, in ob tem dodal, da je tudi sam sicer po izobrazbi pravnik. "Postopek je bil izrazito nesorazmerno v korist tožilca," je dejal Šrot.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi se 3. oktobra na prestajanje zaporne kazni moral zglasiti tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je bil obsojen na sedem let zaporne kazni. Tudi on je že napovedal vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti. Ali je Bavčar že prejel poziv na prestajanje dosojene kazni, njegov zagovornik Marko Bošnjak pa je danes dejal le, da še nista vložila zahtevka.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Poleg njiju sta bila v zadevi Istrabenz obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski, ki se morata po informacijah Večera v zaporu zglasiti 18. septembra.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja, za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Kristjan Sušinski bo moral v zapor za tri leta, medtem ko bo njegov brat, Nastja Sušinski, v zapor moral za tri leta in devet mesecev.

Po koncu sodnih počitnic se sicer danes na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje sojenje Šrotu in soobtoženim zaradi očitanih dejanj zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema pivovarne. Kot priča bo najprej zaslišan nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti.

Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe so bile, kot je prepričan okrožni državni tožilec Jože Kozina, zlorabljene za povečanje koncentracije Šrotovega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infond Holdinga.

Šrot je po mnenju tožilca s tem, ko je za potrebe refinanciranja prevzemnega projekta prenašal sredstva na Infond Holding, naklepno oškodoval družbo, saj je vedel, da ta posojila, ki so bila že v začetku nezakonita, ne bodo vrnjena. Nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld pa sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja.