c S

V sodniških vrstah si obetajo dobrega sodelovanja z novim pravosodnim ministrom

09.09.2014 08:10 Ljubljana, 08. septembra (STA) - V sodniških vrstah si s prihodom Gorana Klemenčiča na mesto pravosodnega ministra obetajo predvsem dobro sodelovanje. V vsakem primeru pa si, pravijo v sodniškem društvu, želijo delovati za izboljšanje vladavine prava in pravne države.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predloga ni želel komentirati, saj se mu to ne zdi primerno, so za STA pojasnili na sodišču.

Prav tako je bil v izjavi skop generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Za spletni portal MMC RTV Slovenija je dejal, da za Klemenčičevo kandidaturo še ne ve in da jo bo lahko komentiral šele, ko bo kandidat predstavil svoje načrte na parlamentarnih zaslišanjih in če bo dejansko izvoljen. Vse drugo se mu zdi politično preračunavanje. Poudaril pa je, da je pravosodni sistem neprimerno večji, kot je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), in zato tudi precej bolj večplasten.

Medtem pa predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek meni, da je bil Klemenčič dober predsednik KPK. "Če bo tako zavzeto in ob upoštevanju zakonskih podlag in pristojnosti, ki jih bo imel, tako dejaven tudi na ministrstvu za pravosodje, potem se lahko nadejamo dobremu sodelovanju, kar je tudi naša želja," je dejala Roblekova.

Sodniki od bodočega ministra sicer pričakujejo predvsem pripravljenost na pogovor, pripravljenost prisluhniti argumentom sodstva in seveda tudi sodniškega društva. "Z vsakim smo pripravljeni sodelovati, seveda v okviru svojih pristojnosti," poudarja in si želi, da bo v komunikaciji z ministrom štela beseda, argumenti, in ne argument moči.

Ob tem izpostavlja, da si seveda želijo dobrega sodelovanja, "saj lahko tako vsi pripomoremo k izboljšanju vladavine prava in pravne države".

Danes je namreč postalo jasno, da je kandidat SMC za novega pravosodnega ministra Goran Klemenčič, nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije. STA ni uspela priklicati Klemenčiča za odziv.

Mandatar Miro Cerar bo sicer seznam ministrskih kandidatov vložil v DZ v torek.