c S

Cerar si v vladni ekipi želi devet ministrov in sedem ministric - biografije

09.09.2014 08:15 Ljubljana, 08. septembra (STA) - Vlado Mira Cerarja bo sestavljalo 16 ministrov, kar je tri več kot vlado v odhodu. V novi vladni ekipi bodo tudi trije aktualni ministri, medtem ko je predvsem med kandidati iz kvote SMC kar nekaj novincev v državni politiki. Na ministrska mesta Cerar predlaga sedem žensk.

Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za notranjo ministrico

Je mariborska odvetnica, znana tudi kot zagovornica enega od obsojenih protestnikov z mariborskih vstaj. V državni politiki je sicer nov obraz, je pa članica izvršnega odbora SMC.

Karl Erjavec, kandidat za zunanjega ministra

Zunanji minister je bil že v dveh predhodnih vladah - Alenke Bratušek in pred tem v vladi Janeza Janše. V Janševi prvi vladi (2004-2008) je bil obrambni minister, v vladi Boruta Pahorja pa okoljski minister, dokler ni moral leta 2010 oditi zaradi poročila računskega sodišča, ker ni odpravil nepravilnosti glede ločenega zbiranja odpadkov - oziroma, kot sam pravi, zaradi "kant". Pred tem pa je bil na ministrstvu za pravosodje tudi državni sekretar. Stranko DeSUS vodi od leta 2005.

Dušan Mramor, kandidat za ministra za finance

Je redni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer med drugim predava finance. Bil je finančni minister med letoma 2002 in 2004, ko je med drugim izvedel davčno reformo, dekan Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani med letoma 2007 in 2013 ter prvi predsednik strokovnega sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Ervin Pfeifer, kandidat za gospodarskega ministra

Doktor ekonomije je v preteklosti zasedal mesto prvega finančnika družbe Peko, opravljal pa je tudi funkcijo direktorja upravljavskega centra za ekonomiko in organizacijo poslovanja pri NLB, ki mu je nalagala krčenje stroškov. Javnosti je poznan predvsem kot nesojeni generalni direktor Slovenskih železnic, omenjal pa se je tudi kot kandidat za vodenje drugih državnih družb, od Petrola do Intereurope in Luke Koper.

Janko Veber, kandidat za ministra za obrambo

Donedavni predsednik državnega zbora in univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva se po 18 letih sedenja v poslanskih klopeh seli v vlado, kjer bo prevzel obrambni resor. V dosedanjih mandatih je bil član parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, odbora za okolje in prostor, odbora za promet ter ustavne in mandatno-volilne komisije. Veber ima tudi dolgoletne županske izkušnje, Občino Kočevje je vodil od leta 1994 do 2010.

Goran Klemenčič, kandidat za ministra za pravosodje

Javnosti je najbolj znan kot nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Vodil jo je ravno v času, ko je ta januarja 2013 objavila poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, ki je najbolj obremenilo predsednika takrat najmočnejših strank, predsednika PS Zorana Jankovića in predsednika SDS Janeza Janšo. KPK je nato pripravila tudi nabor po njihovem mnenju nujnih ukrepov za boj proti korupciji, a ker se po mnenju senata ni nič spremenilo, so konec novembra lani tudi podali svoj odstop. Klemenčič, diplomirani pravnik z magisterijem s Harvarda, je pred vodenjem KPK deloval kot državni sekretar na notranjem ministrstvu in predaval na fakulteti za varnostne vede.

Milojka Kolar, kandidatka za ministrico za zdravje

Kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar je po poklicu univerzitetna diplomirana pravnica, ki je svojo kariero gradila tudi v nekdanji Službi družbenega knjigovodstva (SDK). Od 1. julija 1996 do 30. junija 1997 je vodila Davčno upravo RS. Bila je tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance v času, ko ga je vodil Dušan Mramor. Leta 2012 je prevzela vodenje Vzajemne, a je bila po dobrem letu na čelu zavarovalnice razrešena.

Anja Kopač Mrak, kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Omenjeno ministrstvo vodi že v odhajajoči vladi Alenke Bratušek. Pred tem je bila državna sekretarka na ministrstvu, ko je tega vodil Ivan Svetlik. Je zunanja sodelavka na ljubljanski fakulteti za družbene vede, kjer je nosilka predmetov evropska socialna politika in sociologija socialne politike.

Stanka Setnikar Cankar, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport

Doktorica ekonomskih znanosti in redna profesorica na ljubljanski fakulteti za upravo je bila med letom 1999 in 2005 tudi dekanja te institucije. Od leta 2000 je članica senata Univerze v Ljubljani, izkušnje ima tudi z gostovanj na tujih univerzah. Kot članica uredniških odborov sodeluje v strokovnih revijah doma in v tujini ter je glavna in odgovorna urednica revije Uprava. Od leta 2004 je članica upravnega odbora NISPACee.

Peter Gašperšič, kandidat za ministra za infrastrukturo

Doktor gradbeništva je v preteklosti že delal na različnih ministrstvih. Leta 2003 se je zaposlil na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je bil zadolžen za pripravo gradbenih tehničnih predpisov. Leta 2008 je na ministrstvu za promet nastopil funkcijo vodje sektorja za avtoceste, pozneje pa mesto v. d. generalnega direktorja direktorata za ceste. Leta 2010 je na ministrstvu za okolje in prostor postal namestnik generalnega direktorja direktorata za okolje, nato pa je zasedel stolček državnega sekretarja.

Irena Majcen, kandidatka za ministrico za okolje in prostor

Diplomirala je na ljubljanski biotehnični fakulteti. Na Upravni enoti Slovenska Bistrica vodi oddelek za okolje, prostor, promet in zveze. Majcnova je bila kot članica SLS dvakrat izvoljena za bistriško županjo, prvič na nadomestnih volitvah leta 2005. Leta 2010 je izstopila iz SLS, ker je SLS na županskih volitvah podprla Ivana Žagarja. V volilno tekmo se je podala s podporo DeSUS, vendar ji ni uspelo ostati na županskem stolčku. Tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na listi DeSUS.

Dejan Židan, kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V odhajajoči vladi Alenke Bratušek vodi ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Kmetijski resor je vodil že v letih 2010-2012 v času vlade Boruta Pahorja, ko je na položaju nasledil Milana Pogačnika. Pred vstopom v politiko je bil med drugim predsednik uprave Skupine Panvita. Je tudi predsedujoči stranki SD potem ko je zaradi slabih volilnih rezultatov na evropskih volitvah kot njen predsednik odstopil Igor Lukšič.

Boris Koprivnikar, kandidat za ministra za javno upravo

Dolgoletni predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je bil kandidat SMC v Škofji Loki na zadnjih parlamentarnih volitvah. Zagovornik čim bolj kakovostnega posameznikovega preživljanja jeseni življenja je tudi soustanovitelj nacionalne točke za starejše MATIjA, Skupnost socialnih zavodov Slovenije pa je vodilni partner mreže. Od lani je tudi podpredsednik evropskega združenja direktorjev domov za starejše. V preteklosti je vodil Center slepih in slabovidnih Škofja Loka.

Julijana Bizjak Mlakar, kandidatka za ministrico za kulturo

Magistra poslovne politike in organizacije je bila na zadnjih državnozborskih volitvah izvoljena za poslanko na listi DeSUS, pred tem je bila občinska svetnica in podžupanja v Kamniku. Doslej se je ukvarjala predvsem z zdravstvom. Delovna mesta je med drugim zasedala v Zavarovalnici Triglav in v Vzajemni zdravstveni zavarovalnici. Bila je pobudnica in soustanoviteljica Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, ki je nasprotovalo privatizaciji in komercializaciji zdravstva.

Violeta Bulc, kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo

Po diplomi na fakulteti za elektrotehniko je odšla na magistrski študij v San Francisco v ZDA. Nato se je zaposlila v Silicijevi dolini, kjer je delala na postavljanju širokopasovnih omrežij. Pozneje je v Sloveniji ustanovila podjetje Vibacom in InCo gibanje, ki si za cilj zastavljata na inovativnosti in ustvarjalnosti temelječo družbo. Skladno s tem slovi tudi kot inovatorka. Je tudi članica izvršnega odbora SMC.

Gorazd Žmavc, kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu

Položaj je vodil že v ekipi Alenke Bratušek. Prevzel ga je februarja, ko se je morala zaradi strankarskih usklajevanj od položaja posloviti Tina Komel. Pred tem je politično deloval zgolj v stranki DeSUS oziroma v lokalnem okolju. Na svojem ministrskem položaju se je zavzemal predvsem za krepitev gospodarskega sodelovanja z zamejci oz. Slovenci po svetu.