c S

Cerar, Erjavec in Židan parafirali koalicijski sporazum

03.09.2014 14:34 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Vodje SMC, DeSUS in SD, Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so parafirali koalicijski sporazum. Pred tem so se še zadnjič usklajevali o vsebini, čaka pa jih še dokončna uskladitev kadrov. Podpis sporazuma, ki je predviden za ponedeljek, bo odprl pot za dokončno oblikovanje nove vlade. Po Cerarjevi oceni jo bomo dobili 18. ali 19. septembra.

V parafirano besedilo, ki so ga vsebinsko uskladili minuli teden, so v zvezi s kadrovskim delom zapisali le razdelitev resorjev po strankah.

Kot je razvidno iz besedila, ki ga je pridobila STA, v zvezi s tem ni novosti. Tako so DeSUS glede na parafirani sporazum pripadli štirje resorji: ministrstva za zunanje zadeve, za okolje in prostor, za kulturo in še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. SD pa je dobila tri resorje: ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za obrambo. Preostalih osem resorjev je pripadlo največji stranki skorajšnje koalicije SMC.

Iskanje posameznih ministrov medtem še poteka. Kot je dejal Cerar, iščejo primerne in kompetentne kandidate, postopek pa je zelo zahteven in "zahteva nek določen čas". Zagotovil je, da bo ministrska ekipa sestavljena v predvidenem roku, saj bo listo kandidatov v DZ predvidoma vložil v torek. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo nova ekipa dobra in da bodo dosegli učinkovito delovanje vlade, ki bo v prihodnje zagotovila politično stabilnost. Ta je namreč ključnega pomena za Slovenijo, je dodal mandatar. Kot je še poudaril, koalicijsko usklajevanje prav zaradi omenjene politične stabilnosti z zadovoljstvom spremljajo tudi predstavniki tujih institucij.

Podpis sporazuma je predviden za ponedeljek popoldne, ko bodo po Cerarjevih besedah zelo verjetno znana tudi imena ministrskih kandidatov. Kadrovska podoba nove vlade torej za zdaj ostaja nejasna. Medtem ko so potencialni kandidati iz obeh manjših strank že znani, v SMC večine imen svoje osmerice še vedno ne razkrivajo. Uradno je znano le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor.

Iz kvote SD bosta ministrica za delo in minister za kmetijstvo zelo verjetno ostala Anja Kopač Mrak in Dejan Židan, obrambnega pa bi prevzel strankin poslanec Janko Veber. Na čelu zunanjega ministrstva bo skoraj zagotovo ostal Erjavec, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi vodil dosedanji minister brez resorja Gorazd Žmavc, ministrstvo za okolje in prostor pa bi prevzel poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar.

V DeSUS pa imajo medtem, kot je še pred parafiranjem sporazuma priznal Erjavec, "problem glede ministra za kulturo". Strankina kandidatka Julijana Bizjak Mlakar je namreč deležna kritik iz vrst kulturnikov, a po Erjavčevih informacijah te "niso več tako ostre". Ali bodo v DeSUS vztrajali pri njeni kandidaturi, bo tako še stvar pogajanj.

Cerar danes ni želel komentirati posameznih kandidatov, saj bi to po njegovem mnenju obremenilo postopek. "Mislim, da razumete, da je zelo pomembno ne izpostavljati kandidatov javnosti v nepravem času, ker jih je v igri kdaj lahko tudi več in je potem to lahko na nek način neprimerno do njih," je pojasnil novinarjem.

Je pa povedal, da doslej še ni zavrnil nobenega predloga najverjetnejših koalicijskih partneric in dodal, da vsi skupaj iščejo sporazum o tem, kateri bodo najboljši kandidati. Postopek pa po njegovih besedah ne poteka po "sistemu predlaganja in zavračanja, pač pa medsebojnega sporazumevanja, na podlagi zaupanja in seveda iskanja čim bolj kompetentnih ljudi".

V parafiranem sporazumu so stranke opredelile tudi nekaj prioritetnih projektov. A, kot je dejal Cerar, je ta trenutek o njih neprimerno govoriti "v nekem kvantitativnem smislu, ker je vsak enako pomemben za določen segment za delovanje Slovenije".

Erjavec je po parafiranju dejal, da je z vsebino sporazuma zadovoljen, ob tem pa poudaril še, da mora Slovenija čim prej dobiti novo vlado.

Zadovoljen je tudi Židan, ki meni, da sporazum odgovarja na vsa pomembna vprašanja in končno daje "možnost, da bo Slovenija postala prepoznavna po uspešnosti".

Konferenca SD bo parafirano besedilo sporazuma potrjevala že danes popoldne, organi DeSUS bodo po Erjavčevih besedah zasedali v ponedeljek. Besedilo sicer morajo potrditi tudi organi SMC, a še ni znano, kdaj se bodo sestali.