c S

Bratuškova opravila pogovor z Junckerjem; doma kritike

03.09.2014 08:03 Bruselj/Ljubljana, 02. septembra (STA) - Premierka v odhodu Alenka Bratušek, ena od treh slovenskih kandidatov za položaj evropskega komisarja in edina, ki je bila povabljena na pogovor v Bruselj, je opravila približno polurni pogovor s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Medtem so se v Sloveniji vrstile kritike zaradi njene kandidature.

Podrobnosti pogovora Bratuškove in Junckerja niso znane. Premierka v odhodu je po pogovoru dejala le: "Vse bo povedal gospod Juncker." Pri Junckerju po pogovoru niso dajali izjav.

Juncker je danes začel opravljati pogovore s kandidati za evropske komisarje. Pred srečanjem z Bratuškovo se je pogovoril s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske. Prvi dve državi kandidirata bivša premiera, Bolgarija sedanjo komisarko, Nizozemska pa zunanjega ministra.

Po neuradnih informacijah se je danes pogovarjal s kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo.

Pogovori so trajali po približno pol ure, kandidati pa se pri Junckerju zvrstili v enournih razmikih.

Slovenija je Junckerju poslala seznam s tremi kandidati, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec.

Viri blizu Junckerju so v ponedeljek dejali, da poziv na pogovor še ne pomeni, da je vse odločeno, a dejstvo je, da prihodnji šef komisije preostalih kandidatov za zdaj ni povabil na pogovor.

Juncker je sicer dal že večkrat jasno vedeti, da želi v ekipi zadostno število žensk z močnim političnim profilom. Premierska izkušnja naj bi bila tako razlog, da je za pogovor izbral Bratuškovo.

Prav tako je že večkrat nakazal, da si lahko ženske z močnim političnim ozadjem v njegovi ekipi obetajo podpredsedniške položaje in dobre portfelje.

Resorje bo prihodnji predsednik komisije določil po pogovorih z vsemi kandidati. Razdelitev naj bi bila znana sredi prihodnjega tedna.

Prihodnji predsednik komisije tudi še ni objavil seznama imen kandidatov, ker še čaka na predlog Belgije, ki se pričakuje v kratkem.

Po razdelitvi resorjev čakajo komisarske kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra.

Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Bratuškovi se, če jo bo Juncker dejansko uvrstil v svojo ekipo, na zaslišanju v Evropskem parlamentu obetajo neprijetna vprašanja iz vrst slovenskih poslancev.

Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) - iz njenih vrst je sicer tudi Juncker - Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so namreč danes izrazili globoko zaskrbljenost zaradi povabila Bratuškovi.

Kot so zapisali, se Slovenci "še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč", zato je odločitev Junckerja, da jo kot edino kandidatko povabi na pogovor za komisarsko mesto "spodbudila vsesplošno začudenje in neodobravanje slovenske javnosti".

Njeni argumenti, da je kot predsednica vlade zaslužna za to, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, so po njihovem mnenju neutemeljeni.

Menijo, da bi moral bodoči predsednik vlade Miro Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa meni, da dogajanje okoli slovenskega kandidata za evropskega komisarja ni primerno za ugled države. SDS želi izredno sejo DZ na to temo, sicer pa meni, da ima vse niti v rokah Cerar, saj bi s hitrim imenovanjem vlade še utegnil v Bruselj poslati novo ime za komisarja.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki je tudi sama na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, je glede odločitve Junckerja, da na pogovor povabi samo Bratuškovo, že v ponedeljek dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka, ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada pa je vprašanje naslednjih dni.

Tretji s seznama kandidatov za komisarja, zunanji minister v odhodu Karl Erjavec, pa je danes na Bledu povedal, da je bil v zvezi z izbiro kandidatov za evropskega komisarja že zaslišan na Komisiji za preprečevanje korupcije. Zaslišan je bil kot oseba, ki ima informacije o tej zadevi, sam pa sicer na seji vlade, na kateri so sprejeli seznam kandidatov, ni sodeloval.