c S

Janković v zadevi Tritonis čaka na dokončne sodbe sodišč; izčrpal bo vse pravne možnosti

02.09.2014 15:16 Ljubljana, 02. septembra (STA) - V zadevi Tritonis potekajo tri pravde in nobena še ni zaključena, pojasnjuje župan Ljubljane Zoran Janković. Kot pravi, sodbe višjega sodišča, ki naj bi potrdilo ničnost pogodbe prodaje zemljišča na Vojkovi cesti v Ljubljani Tritonisu, še nima. Počakal bo na dokončne sodbe in ob tem izčrpal vse pravne možnosti. Trdi tudi, da MOL ni bila oškodovana.

TV Slovenija je namreč v ponedeljek poročala o sodbi višjega sodišča, ki je po njihovih informacijah potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da je pogodba nična, saj da so na Mestni občini Ljubljana (MOL) podjetju Tritonis prodali zemljišča, ki so bila obremenjena in so jih uporabljala tudi druga podjetja.

MOL mora po poročanju televizije Tritonisu vrniti kupnino skupaj z obrestmi, kar po navedbah direktorja Tritonisa Damjana Bremca znaša okoli 1,6 oz. 1,7 milijona evrov. Kot je še poročala TV Slovenija, Tritonis poleg tega v ločeni sodbi od MOL zahteva dodatne štiri milijone evrov, pri teh zneskih pa da po Bremčevih zagotovilih ne bodo vztrajali "pod pogojem, da odgovorni odgovarjajo za te zadeve".

Sodba naj bi bila vročena v ponedeljek, je poročala televizija. Janković pa je na današnji novinarski konferenci na vprašanje, kje bo MOL dobila denar za plačilo Tritonisu, novinarjem odgovoril, da ne ve, kje so videli izračune. Te sodbe namreč še nima in prav tako je nimajo v odvetniški pisarni Čeferin, ki ga zastopa v tej zadevi. "Vidim, da vas od vseh dosežkov v Ljubljani zanima sodišče tri dni pred začetkom volilne kampanje pred lokalnimi volitvami," je pripomnil.

Ob tem je povzel navedbe svojega zagovornika Petra Čeferina, da v zadevi Tritonis potekajo tri pravde, ki še niso zaključene: "V prvi zadevi čakamo na odločitev vrhovnega sodišča, v drugi, o kateri je odločilo višje sodišče, bomo vložili revizijo, v tretji pa prvostopenjsko sodišče še ni odločilo."

Dokler o vseh treh pravdah ne bo dokončne odločitve sodišč, občina ne bo ničesar plačala, je poudaril Janković in pristavil, da so sicer v proračunu rezervirana sredstva "tudi za take zadeve, kot so izgubljene tožbe". A je vendarle prepričan, da je ne bodo izgubili.

Če je sodišče res odločilo, da je pogodba nična, pa to po Jankovićevih besedah ne pomeni, da mora občina karkoli plačevati Tritonisu. "Če bo pogodba nična, to pomeni, da bomo mi spet prevzeli naše zemljišče, to ne bo pripadlo ne podjetju PNZ in ne ministrstvu za obrambo, pač pa mestni občini," je pojasnil. Vrnitev kupnine po njegovem mnenju ni dosojena in morebitna ničnost pogodbe še ne daje osnove, da se ta vrednost vrača.

Na "hipotetična vprašanja", kdo bo odgovarjal, če bo MOL vendarle morala plačati Tritonisu, Janković ni želel odgovarjati. Na vprašanje, kako bo to oškodovanje MOL upravičil, pa je odvrnil le, da ne gre za oškodovanje MOL. Zanj bo, kot je še povedal, sodba dokončna takrat, ko bodo izčrpane vse pravne možnosti.

V zadevi gre sicer za prodajo 1600 kvadratnih metrov parkirišča, ki jih je MOL podjetju Tritonis prodala leta 2009 za okoli milijon evrov. Podjetje je na zemljišču želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje.

V tej zadevi je Nacionalni preiskovalni urad zoper Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, sodnega cenilca ter še eno osebo oktobra lani vložil ovadbo zaradi suma goljufije. Zahtevo za sodno preiskavo primera Tritonis je na Okrožno sodišče v Ljubljani aprila letos vložila tožilka Blanka Žgajnar, izvenrazpravni senat sodišča pa je o uvedbi preiskave odločil 11. julija. V odvetniški družbi Čeferin so v začetku avgusta, ko so prejeli sklep izvenrazpravnega senata, napovedali pritožbo.