c S

Sodišče preložilo sojenja Zavašniku, saj je ta novega zagovornika pooblastil šele danes

02.09.2014 14:56 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil danes predviden začetek sojenja nekdanjemu lastniku diskoteke Lipa, Robertu Tomasu Zavašniku, in sicer zaradi zatajitve. Vendar dlje od prebrane obtožnice niso prišli, saj je Zavašnik šele danes pooblastil novega zagovornika, ta pa je sodišče zaprosil za preložitev obravnave, da se seznani s spisom.

Tožilstvo Zavašniku očita, da je s svojo materjo Mileno Zavašnik storil kaznivo dejanje zatajitve in si pri tem pridobil 112.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Mileni Zavašnik so sodili ločeno, maja letos je bila obsojena na leto dni zapora, zadeva je trenutno v pritožbenem postopku.

Zavašnik je kot direktor podjetja Roto trgovina med letoma 2003 in 2005 z družbo Hypo leasing sklenil več lizinških pogodb za najem priklopnika, dozirno-sušilnega sistema in dveh strojev za brizganje plastike. Pogodbe so bile odpovedane, Zavašnik pa predmetov ni vrnil, temveč si jih je prilastil, a jih ni poplačal, je danes pojasnila okrožna tožilka Manja Prezelj.

Obtoženi svojega zagovora ni podal, saj je njegov zagovornik Sonny Beronja pojasnil, da ga je Zavašnik pooblastil šele danes, zato potrebuje določen rok za pripravo. Prav tako je zaprosil, da bi se opravilo predobravnavni narok in da bi se Zavašniku dalo možnost za poravnavo.

Sodnica Katarina Lukan Turk je ugodila prošnji odvetnika za pripravo na narok, in glavno obravnavo preložila na 18. september. Je pa hkrati pojasnila, da je Zavašnik podal ugovor na obtožbo, vabilo na predobravnavni narok mu je bilo pravilno vročeno, vendar obtoženi na predobravnavni narok ni prišel, zato je sodišče štelo, da krivde ne priznava.

Prav tako je Lukan Turkova razpisala datume glavnih obravnav vse do novembra, Zavašnik pa je moral s podpisom potrdi, da je z njimi seznanjen, saj novih vabil sodišče ne bo pošiljalo. Ob njegovi neupravičeni odsotnosti bo sodišče odredilo ukrepe za zagotovitev navzočnosti, od prisilne privedbe do odreditve pripora, je ob tem pojasnila sodnica.

Zavašnik je sicer javnosti postal znan po tragičnem dogodku pred lokalom Lipa, ki ga je vodil. Decembra 2005 je množica pred lokalom v Spodnjih Pirničah pri Medvodah do smrti poteptala tri mlada dekleta. Sodišče je Zavašnika leta 2009 kot lastnika lokala spoznalo za krivega povzročitve splošne nevarnosti, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost, in mu dosodilo pet let zapora.

Junija 2009 bi se moral zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga kljub mednarodni tiralici niso uspeli izslediti. Po petih letih neuspešnega iskanja je zdaj primer zastaral.

Zavašnik, ki je brez zaposlitve, brez premoženja in ni prijavljen na zavodu za zaposlovanje, sodišču danes ni želel pojasniti, kako se preživlja. Na vprašanje, ali je že bil kdaj obsojen, je pojasnil, da je bil, ampak po krivem.