c S

Obremenilni tožilski dokazi proti Jakliču ostajajo v sodnem spisu

02.09.2014 10:31 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Tudi višje sodišče je potrdilo, da so obremenjujoči tožilski dokazi proti nekdanjemu predsedniku uprave Vzajemne Marku Jakliču in njegovemu podjetju M-Kontakt pridobljeni na zakonit način. Zato ostajajo v sodnem spisu. Prvostopenjsko sodišče je tako odločilo v začetku aprila.

Kdaj se bo začelo sojenje Jakliču ter soobtoženim Francu Henigmanu, Klavdiju Godniču, Sašu Bergerju ter pravnima osebama podjetij M-Kontakt in S&T Slovenija, še ni določeno, so za Dnevnik sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

A s sojenjem ne bodo smeli dolgo odlašati, saj imata Jaklič in M-Kontakt zamrznjeno premoženje do višine domnevno nezakonito pridobljene premoženjske koristi, takšne primere pa morajo sodišča obravnavati prednostno.

Po mnenju tožilstva je Jaklič na čelu zdravstvene zavarovalnice krepko preplačal naročene storitve pri podjetju S&T Slovenija, v zameno pa dobil več kot 550.000 evrov. S tem naj bi storil kaznivi dejanji zlorabe položaja in pranja denarja.

Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini, in potem na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt.

M-Kontakt naj bi bil ustanovljen izključno zaradi pranja denarja Vzajemne, prelilo pa naj bi ga v nepremičnine na Korčuli. V nečednih poslih naj bi sodelovali tudi nekdanji član uprave Vzajemne Henigman ter takrat vodilna moža S&T Slovenija Godnič in Berger.

Na predobravnavnih narokih so obtoženi kazniva dejanja zanikali, Jakličev zagovornik Boštjan Penko in pooblaščenec podjetja M-Kontakt Benjamin Zagorc pa sta predlagala tudi izločitev vseh obremenilnih dokazov iz spisa, češ da temeljijo na nezakonitem policijskem in tožilskem delovanju.

Pritožbeni senat je zavrnil tudi Zagorčevo pritožbo, ki je med drugim grajal očitke okrožnega sodišča, da je bil njegov predlog za izločitev dokazov premalo konkretiziran. Odvetnik je zatrdil, da mu sodišče ni dalo dovolj časa, da bi se podrobno seznanil z dokazi. Vendar mu višje sodišče ni dalo prav, še poročata današnja Dnevnik in Delo.