c S

Janković se bo moral zaradi posla Mercatorja v Nišu zagovarjati na sodišču

02.09.2014 08:01 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković se bo moral zaradi spornega posla Mercatorja v Nišu zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču. Senat okrožnega sodišča je zavrnil ugovore obtoženih, obtožnica pa je postala pravnomočna. Jankovič upa, da bo čim prej dobil vabilo na sodišče, pa tudi, da obtožnica ni povezana s kampanjo pred lokalnimi volitvami.

Senat je ugovore obtoženih zavrnil kot neutemeljene, so za STA pojasnili na tožilstvu. Z zavrnitvijo je obtožnica postala pravnomočna, obtoženi pa bodo morali sesti na zatožno klop.

Obtožnica naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Janković, ki se je v preteklosti znašel že v več preiskavah, je sicer danes dejal, da upa, da pravnomočna obtožnica v zadevi Niš ni povezana z volilno kampanjo pred lokalnimi volitvami.

Kot je pojasnil za STA, gre v zadevi Niš za pogodbo izpred desetih let, ki je sam ni ne podpisal ne videl, dokler ni prišlo do preiskave, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je že zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo.

"In jaz naj bi bil kriv, ker nisem preprečil podpisa pogodbe, ki je nisem videl," je bil kritičen. "To je podobno, kot če greste v trgovino, naročite kilogram banan in je od tega pol gnilih, potem pa sem jaz kriv kot predsednik uprave Mercatorja," je ponazoril.

Po njegovih besedah je pogodbo podpisal Marinšek, vendar sam verjame, da je bila dobra za slovenskega trgovca. Z njo se je najelo podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oz. omogočilo izgradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu, je pristavil.

Izpostavil je še, da je prišel v položaj, ko ni samo obtožen, temveč kar "obsojen", zato se samo veseli sojenja. Na sodišče bo, kot je zatrdil, prihajal. Prepričan je, da bo dokazal svojo nedolžnost.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki ga ljubljanskemu županu očita obtožnica v zadevi Niš, po mnenju Jankovićevega zagovornika Aleksandra Čeferina ni dokazov. Nekdanji predsednik uprave Mercatorja bo svojo nedolžnost sedaj dokazoval na sodišču, Čeferin pa, kot je dejal za STA, vzroke za to vidi tudi v medijski odmevnosti zadeve.

Čeferin je prepričan, da pred nekaj leti takšna obtožnica sploh ne bi mogla priti na sodišče, sedaj pa je do tega po njegovem mnenju prišlo tudi zaradi medijske odmevnosti zadeve. Dodal je, da obtožnica, ki je postala pravnomočna, ne vsebuje nikakršnega dokaza, ki bi dokazovala Jankovićevo krivdo, saj ta domnevno sporne pogodbe, ki je predmet obtožnice, sploh ni podpisal.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Poleg Jankovića so preiskovali tudi Marinška in Brodnjaka ter tudi Milevoja. Sodna preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe.

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evro za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij.

Janković je sicer doslej že večkrat zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.

Ljubljanskega župana kljub prvi pravnomočni obtožnici v njegovi listi še vedno podpirajo. Kot je za STA navedel vodja svetniškega kluba Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin, je Janković zavrnil vse obtožbe, obtožnica pa se nanaša na pred desetletjem sklenjene posle in je padla v čas predvolilne kampanje, kar da se ni zgodilo prvič.

Po Čerinovih navedbah je Janković dogodke, povezane z nakupom parcel za Mercator center v Nišu, za javnost že večkrat komentiral in zavrnil vse obtožbe. Tako je večkrat poudaril, da je predmet obtožnice pogodba, ki je ni podpisal, videl pa jo je šele v reviziji in še to dve leti po tem, ko je že zapustil Mercator.

Janković sicer do volilnega kongresa PS, ki bo predvidoma še letos, ostaja na čelu te stranke. So pa v PS za STA pojasnili, da se bosta v četrtek popoldne sestala strankin izvršni odbor in svet. Tako je pričakovati, da bo na sejah omenjenih organov beseda tekla tudi o pravnomočni obtožnici.