c S

Današnji predobravnavni narok zoper Tošića preložen

27.08.2014 13:00 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bilo za danes sklicano nadaljevanje predobravnavnega naroka zoper prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića. Vendar je morala sodnica Andreja Sedej Grčar narok preložiti, saj mu vabila niso vročili. Tako nadaljujejo 10. septembra.

Čeprav je predobravnavni narok potekal že junija, je sodišče razpisalo njegovo nadaljevanje, saj so čakali še na dokumentacijo iz Srbije, ki so jo v tem času dobili in prevedli.

Tosićev odvetnik Marko Bošnjak je na predobravnavnem naroku 16. junija vztrajal pri nezakonitosti ter izločitvi slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih dokazov. Zato je sodišču podal predlog, da v okviru odločanja prekine postopek o dovoljenosti dokazov in začne postopek pred ustavnim sodiščem. Tožilstvo vztraja na zakonitosti vseh dokazov. Prvoobtoženi Tosić, tako kot ostali, takrat ni priznal krivde.

Je pa zjutraj na sodišče prišel Mirzet Lucević. Njegova zagovornica Martina Žaucer je dopolnila zahtevo za izločitev dokazov. Lucević je sicer krivdo zanikal že na predobravnavnem naroku junija letos.

Predobravnavni naroki v zadevi Balkanski bojevnik so se na ljubljanskem okrožnem sodišču začeli 2. junija. Zadeva se je namreč z odločitvijo višjega sodišča vrnila na prvo stopnjo. Ker obtoženi krivde niso priznali, se bo začelo sojenje, sodišče pa bo moralo ponovno izvesti vse dokaze. Še pred tem bo na nadaljevanjih predobravnavnega naroka odločilo o predlogih za izločitev dokazov.

V zadevi, ki se jo je prijelo ime Balkanski bojevnik, je bilo obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010. Sojenje se je začelo slabo leto zatem, sodišče je novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi Tošića. Še pred tem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje oprostilne sodbe razveljavilo in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je tudi, da so dokazi, ki jih je prvostopenjsko sodišče izločilo, zakoniti.

Anesu Selmanu, ki je bil obsojen na deset let zapora, Marku Bubliču, ki je dobil osemletno kazen, in Dejanu Zupanu, obsojenemu na sedem let zapora, je višje sodišče prisodilo 15 let za zapahi. Sandra Udrih je bila sprva obsojena na štiri leta zapora, po odločitvi višjega sodišča pa bo za zapahi osem let. Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici. Selman bo svojo kazen verjetno odsedel v BiH.