c S

Prestavitev ustanovitve komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb za SDS zavlačevanje

26.08.2014 15:19 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Edini cilj ponedeljkove prestavitve ustanovitve komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb je zavlačevanje, je prepričan poslanec SDS Branko Grims, sicer kandidat za predsednika te komisije. Kot pravi, so nekatere stvari v pristojnosti komisije še odprte, nabralo pa se je tudi kar nekaj stvari, ki bi jih prav tako morali podvreči nadzoru.

Poslanci so v ponedeljek na izredni seji ustanavljali delovna telesa, po proceduralnem predlogu SMC pa so sklenili, da ustanovitev komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb preložijo na čas, ko bo mandatno-volilna komisija presodila, ali naj predsedniku SDS Janezu Janši preneha mandat.

Janša, ki trenutno prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, je med kandidati za člana komisije, hkrati pa mora mandatno-volilna komisija odločiti, ali bo Janši zaradi obsodbe poslanski mandat prenehal ali ne.

Ta ponedeljkov sklep DZ po Grimsovih besedah ni primerljiv z ničemer v več kot 20-letni samostojnosti Slovenije. Danes je na novinarski konferenci povedal, da se je tako prvič zgodilo, da je sistem obveščevalnih in varnostnih služb ostal brez nadzora, saj da je koalicija preprečila ustanovitev komisije.

Tovrstna odločitev tako po njegovem mnenju odpira številna vprašanja glede na temeljno načelo demokracije, kdo nadzira nadzornike. Poudaril je, da je ključna obveščevalna služba vezana neposredno pod predsednika vlade, mandatar za predsednika vlade pa je v ponedeljek postal Miro Cerar iz SMC. Dejstvo, da je predlog za preložitev prišel prav iz njegove stranke, odpira številna vprašanja, povezana z nadzorom, demokracijo in etiko, je dodal Grims.

Cerar bo tako zdaj te službe imel na voljo brez nadzora, je nadaljeval Grims, ki pravi, da je v interesu demokracije, da ustanovijo komisijo in uveljavijo nadzor. Ob tem je spomnil, da je že sama zakonodaja napisano tako, da naj ne bi bilo mrtvega teka pri delu komisije.

Pojasnila, da se ustanovitev komisije preloži na čas, ko bo mandatno-volilna komisija ugotovila, kako je z Janševim mandatom, pa so za Grimsa sprenevedanje in izgovor za zavlačevanje, da parlamentarnega nadzora ni. Po njegovem sta namreč pravna in politična kultura taka, da je v parlamentu v vsakem sklicu kar nekaj pripadnikov nekdanje Službe državne varnosti. Eden izmed njih je bil po Grimsovih besedah tudi predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

"Zakaj je torej prišlo do preložitve, je jasno; ker se v teh službah na smrt bojijo, da bi bil ta nadzor učinkovit," je prepričan Grims. Spomnil je, da je bil Janša že član te komisije, v enem od mandatov pa so z nenapovedanim nadzorom tudi našli neke dokumente, za katere se je po Grimsovih navedbah izkazalo, da so ponarejeni. Kot je pojasnil, je v dokumentih pisalo, da naj bi SDS urila pripadnike Osvobodilne vojske Kosova.

Prva priložnost, da se komisijo ustanovi, bo že v četrtek, ko je na dnevnem redu znova izredna seja, je spomnil poslanec SDS.