c S

Cerar pričakovano novi mandatar, pred njim sestavljanje ministrske ekipe

26.08.2014 09:51 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Prvak SMC Miro Cerar je prisegel kot novi mandatar. Zdaj ga čaka sestavljanje ministrske ekipe. Na dan prihaja vse več imen. Potencialni partnerji SMC, DeSUS in SD bodo za skupno mizo prvič sedli v sredo, razdelitev resorjev naj bi dorekli še ta teden. Čeprav se Cerarju želja po mavrični koaliciji ni izpolnila, bo toliko bolj pisana opozicija.

Cerarja so poslanci za novega mandatarja potrdili na tajnem glasovanju, s 57 glasovi za in 11 proti. Poleg poslancev SMC so ga podprli še poslanci DeSUS, SD, ZaAB in poslanca narodnih skupnosti, podporo pa so mu odrekli v SDS, ZL in NSi.

Novi mandatar je po izvolitvi pred poslanci zaprisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

V nagovoru poslancem se je Cerar zahvalil za izkazano zaupanje in napovedal, da bo storil vse, kar mora in zna za dobro Slovenije. Ko bo imenovana celotna vlada, pa si želi dobrega in konstruktivnega sodelovanja.

Še pred izvolitvijo je Cerar v nagovoru DZ dejal, da ima vlada v prvi vrsti nalogo vzbuditi zaupanje v pravno državo in v državne institucije, prav tako je treba močneje ozavestiti dejstvo, da je slovenska država temeljna politična dobrina. Prizadeval si bo, kot je povedal, za razvojno usmerjeno politiko ter zdravje naroda na duhovni in psihofizični ravni.

Predstavniki poslanskih skupin, ki so glasovali za Cerarjevo izvolitev, so v predstavitvi stališč izrazili zlasti podporo Cerarjevi nameri po krepitvi zaupanja v pravno državo ter vzpostavitvi politične stabilnosti in višje ravni politične kulture.

Prvak SDS Janez Janša pa je poudaril, da je pred novo vlado zelo težko delo. Napovedal je, da bo SDS podprla vsak reformni ukrep, ki bo zaslužil takšno ime, in izpostavil, da v predstavljenem programu Cerarja ni slišal niti ene številke in niti enega roka.

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak je opozorila, da v programu prihodnje vlade ne vidijo konkretnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest. Kljub temu pa bodo v DZ podpirali predloge, ki bodo pripomogli k boljši Sloveniji in življenju vseh državljanov.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec meni, da je tudi nova vlada očitno pristala na neoliberalni konsenz. Od nje zato pričakuje, da bo "železne zakone zgodovine postavila pod vprašaj".

V ZaAB so v današnji Cerarjevi predstavitvi vladnih programskih zasnov pogrešali še reformo trga dela in pokojninsko reformo, saj je Cerar omenil le zdravstveno.

Nasprotno so zadovoljni v zelo verjetni koalicijski partnerici DeSUS, zlasti z zagotovljenimi dodatnimi 40 milijoni evrov na leto za upokojence ter z dogovorom o usklajevanju pokojnin, če bo gospodarska rast dosegla 2,5 odstotka.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da kljub znakom gospodarskega okrevanja pod vodstvom zadnje vlade ni mogoč pretiran optimizem, če v Sloveniji ne bo stabilne politične slike. Prav današnje glasovanje o kandidaturi Cerarja je bilo po njegovih besedah odločanje za stabilno politiko.

Člani glavnega odbora SLS pa so na današnji seji izrazili zaskrbljenost, da enakomerni razvoj države ne bo med osrednjimi nalogami prihodnje koalicije, zato so Cerarja pozvali, da zavezo za enakomerni razvoj Slovenije zapiše v koalicijsko pogodbo.

Mandatar mora v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrstev bo predvidoma 15, pri čemer naj bi jih SMC pripadlo osem, DeSUS štiri in SD tri. Razdelitev resorjev naj bi bila predmet koalicijskih pogajanj v tem tednu. Za četrtek pa je že predvidena izredna seja DZ, na kateri naj bi obravnavali potrebne spremembe zakona o vladi.

Ko bo lista kandidatov vložena, se mora vsak kandidat najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ in odgovarjati na vprašanja njegovih članov. O imenovanju ministrov pa poslanci glasujejo tako, da glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti.

Do imenovanja ministrov bo sicer tekoče posle še naprej opravljala dosedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek.

Po izvolitvi je Cerar v izjavi novinarjem pojasnil, da morajo biti ministrski kandidati dovolj kompetentni za vodenje ustreznih resorjev, kar je postavil kot pogoj koalicijskim partnerjem in od njih tudi pričakuje takšne predloge. Zagotoviti želi takšno sestavo ministrov, da bo vlada lahko delovala res uspešno in kakovostno.

Kot je napovedal novi mandatar, bo kandidate za ministre predlagal še pred iztekom 15-dnevnega roka, če bo to mogoče. A če bi se vendarle izkazalo, da je za kakovostno ekipo potreben premislek znotraj roka, ne bo "brezglavo hitel", saj da je bolje razmisliti o zadevi še kakšen dan več in imeti dobro izbrano ekipo za cel mandat.

Ministrska imena se sicer že nakazujejo, je potrdil Cerar in spomnil, da bo kandidat za finančnega ministra iz kvote SMC ekonomist Dušan Mramor. Med ministri bosta kot vodje najverjetnejših partneric, DeSUS in SD, tudi Karl Erjavec in Dejan Židan, kar Cerar šteje za "sprejemljivo in nesporno".

Od tu naprej pa bo Cerar, kot pravi, zaenkrat še zadržan, čeprav ima nekatere ministrske kandidate že v mislih in je tudi opravil nekaj razgovorov. A zadeve so po njegovi oceni v fazi, ko o tem še ni primerno obveščati javnosti, saj da nihče od kandidatov še ni toliko zanesljiv, da bi ga lahko izpostavil.

Cerar je po izvolitvi še napovedal, da bo morda že v torek vzpostavil prvi stik s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Beseda bo tekla o postopku za izbire slovenskih kandidatov za komisarja. Aktualni evropski komisar Janez Potočnik je sicer pripravljen resno premisliti o vnovični kandidaturi, če bi ga Cerar znova predlagal.

Ker je bil Cerar na mesto predsednika vlade izvoljen z mesta poslanca, mu je z izvolitvijo ta funkcija prenehala. V DZ ga bo predvidoma nasledil Dušan Verbič.