c S

V tem mandatu v DZ 20 delovnih teles

26.08.2014 07:49 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Državni zbor je ob koncu današnje seje oblikoval skoraj vsa parlamentarna delovna telesa in imenoval njihova vodstva. Le odločanje o sestavi komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je prestavil na eno naslednjih sej. V DZ bo v tem mandatu delovalo 20 delovnih teles, največ predsedniških mest v njih pa pripada poslanski skupini SMC.

SMC pripada sedem predsedniških mest v delovnih telesih, po tri imajo v SDS in DeSUS, po dva v NSi in ZaAB, po enega pa v SD, ZL ter poslanec narodne skupnosti.

Mandatno-volilno komisijo bo v tem mandatu vodil Mitja Horvat (SMC), komisijo za poslovnik Matej Tašner Vatovec (ZL), komisijo za narodni skupnosti Roberto Battelli, komisijo za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS), komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak (DeSUS), komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti pa Eva Irgl (SDS).

Predsednica odbora za gospodarstvo je postala Margareta Guček Zakošek (SMC), predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pa Igor Zorčič (SMC). Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vodila Iva Dimic (NSi), odbor za finance in monetarno politiko Urška Ban (SMC), odbor za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi), odbor za pravosodje Andreja Katič (SMC), odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pa Lilijana Kozlovič (SMC).

Odbor za obrambo bo vodil Peter Vilfan (ZaAB), odbor za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS), odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS), odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček (ZaAB), odbor za kulturo Dragan Matić (SMC), odbor za zadeve EU Kamal Izidor Shaker (SMC).

Kandidat za predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je Branko Grims (SDS). Ker je za člana v tej komisiji predviden tudi v zadevi Patria obsojeni predsednik SDS Janez Janša, so odločanje o sestavi tega delovnega telesa poslanke in poslanci na pobudo SMC preložili na čas po tem, ko bo mandatno-volilna komisija presodila o njegovem poslanskem mandatu.