c S

Na lokalnih volitvah ne bo mogoče glasovati po pošti iz tujine

13.08.2014 10:20 Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Na lokalnih volitvah volivke in volivci ne morejo glasovati po pošti iz tujine. Prav tako ne morejo oddati svojega glasu na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih v tujini, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK).

Na podlagi 80. člena zakona o lokalnih volitvah določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se na nanašajo na glasovanje po pošti iz tujine in na glasovanje na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih ne veljajo, so zapisali na DVK. To po njihovem pojasnilu pomeni, da "na lokalnih volitvah volivke in volivci ne morejo glasovati po pošti iz tujine kot tudi ne na diplomatskih predstavništvih ter konzulatih RS v tujini".

Roki za volilna opravila pred lokalnimi volitvami, ki bodo 5. oktobra, so začeli teči 21. julija. Volivke in volivci bodo izbirali nova vodstva v 212 občinah. Poleg županov bodo odločali tudi o približno 3400 občinskih svetnikih, pa tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Do 10. septembra bo pri pristojnem upravnem organu mogoče podpisati obrazec podpore kandidatu oz. listi kandidatov. Desetega septembra se bo iztekel tudi rok za vložitev kandidatur za župane oz. list kandidatov za občinske svetnike.