c S

Mediatorja v primeru Trohe bosta Andrej Razdrih in Anka Stojan

12.08.2014 17:12 Ljubljana, 12. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela dopolnitve sklepa vlade o sklenitvi dogovora o mediaciji z Ladislavom Troho. Z njimi je za mediatorja imenovala odvetnika Andreja Razdriha in mediatorko Anko Stojan. Državno pravobranilstvo bo v postopkih zastopala Jasna Lovrec, so za STA pojasnili na pravobranilstvu.

Vlada se je petkovi na dopisni seji seznanila z zahtevki že dva meseca gladovno stavkajočega Ladislava Trohe. Na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja je odločila, da se glede na okoliščine primera ter obsežnost in številnost zahtev o spornem razmerju oziroma razmerjih opravi mediacija.

Državno pravobranilstvo je vlada zadolžila, naj sklene sporazum o mediaciji ter v mediacijskem postopku preveri vsebino, pravne temelje in upravičenost civilnopravnih zahtevkov ter si aktivno prizadeva za zakonito in pravično rešitev spornega razmerja oziroma razmerij. O poteku postopka pa bo pravobranilstvo moralo poročati vladi, je navedeno v vladnih gradivih.

Z današnjimi dopolnitvami je vlada določila še osebe, ki bodo vodile postopek mediacije. Kot je navedeno v vladnih gradivih, je zaradi izjemnih okoliščin, ki pomenijo grožnjo človeškemu življenju, namreč "nujno takojšnje ukrepanje ter uporaba virov, ki so v danem trenutku na voljo". Zato je določila, da se mora postopek mediacije začeti izvajati še danes.

Akreditiranega mediatorja je takoj ponudil Evropski center za reševanje sporov, in sicer odvetnika Andreja Razdriha, ki je že uspešno vodil postopek mediacije z gladovno stavkajočimi. Poleg njega bo v postopku sodelovala tudi akreditirana mediatorka Anka Stojan, vodja psihoterapevtskega centra, ki je pri Okrožnem sodišču v Ljubljani mediatorka v družinskih mediacijah ter zahtevnejših mediacijah z več udeleženci.

Višino nagrade za izvedbo mediacijskega postopka je vlada omejila na 6500 evrov, sredstva za stroške postopka mediacije pa bo zagotovila iz tekoče proračunske rezerve v finančnem načrtu državnega pravobranilstva.

Troha sam še ne ve, kdo ga bo zastopal, je pa za STA dejal, da o zastopniku razmišlja.

Troha, javnosti znan tudi kot pojoči major, je pred vlado začel gladovno stavkati 10. junija po incidentu na soočenju na RTVS pred referendumom o arhivih. Med razpravo se je močno razburil, vstal in vrgel po tleh kup gradiva. Ob tem je opozoril, da ga preganjajo v več sodnih postopkih, čeprav zagotavlja, da ni storil ničesar.

Natančneje Troha omenjenih postopkov ni pojasnjeval, poleg tega so oddajo zaradi incidenta za dobro minuto prekinili. Za gladovno stavko pa se je odločil zaradi "odgovornosti tistih, ki so imeli moč, pa niso ničesar storili, da bi bili kaznovani tisti, ki so nekaj storili".

Troha je po petkovi odločitvi vlade o mediaciji stavko omilil, je pa dejal, da jo bo v primeru, da bo mediacija služila zgolj izigravanju njegovih zahtev, še zaostril.