c S

SMC tudi uradno za evropskega komisarja predlaga Janeza Potočnika

30.07.2014 07:40 Ljubljana, 29. julija (STA) - SMC v skladu s sklepom izvršnega odbora stranke priporoča vladi, naj kot edinega slovenskega kandidata za evropskega komisarja predlaga sedanjega komisarja Janeza Potočnika, so zapisali na spletni strani SMC. Razlogov za takšno odločitev v SMC še niso pojasnili, premierka Alenka Bratušek pa napoveduje, da se bo vlada o predlogu še usklajevala.

Predlog za slovenskega komisarja je v rokah odhajajoče vlade, v Bruslju ga pričakujejo do konca tedna. Da je to še naloga obstoječe vlade, se je na današnjem srečanju z aktualno premierko, ki opravlja tekoče posle, in predsednico ZaAB Alenko Bratušek po njenih besedah strinjal tudi prvak SMC Miro Cerar.

Bratuškova je v izjavi po srečanju s Cerarjem v okviru pogovorov o novi koaliciji ponovila svoje mnenje, da v Sloveniji premoremo še kakšnega drugega kandidata za evropskega komisarja. Vsekakor ima Potočnik tako politične kot strokovne izkušnje, priznava premierka, ki pa je razočarana nad tem, da Cerar za to mesto "ni uspel najti ženske".

Med kandidati za komisarja sta se sicer omenjala tudi Bratuškova in predsednik DeSUS in aktualni zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.