c S

Gospodarstvo opozarja na škodo pri "igranju" s privatizacijo

29.07.2014 13:41 Ljubljana, 29. julija (STA) - Potem ko se je vlada po skoraj enem mesecu odločila za odmrznitev privatizacije, gospodarstvo opozarja na škodo pri "igranju" s privatizacijo. "Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države," je ocenila Alenka Avberšek z GZS, medtem ko je bila po mnenju Sonje Šmuc iz Združenja Manager škoda že storjena.

Kot je za STA poudarila izvršna direktorica Združenja Manager Šmučeva, je bil prejšnji sklep vlade - ko se je ta v začetku meseca odločila za zamrznitev postopka privatizacije - napaka. Tako je prav, da je prišlo do odprave sklepa, je dejala in dodala: "Žal pa je škoda že bila storjena."

Spomnila je, da je sredi junija s polnimi zakonskimi pooblastili zaživel Slovenski državni holding (SDH), ki je zadolžen za izvedbo napovedanih prodaj podjetij v državni lasti, odločitev vlade, ki je z zamrznitvijo privatizacije prinesla nov zastoj v teh zapletenih procesih, pa da je bila nenavadna.

"Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme," je za STA ocenila izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za zakonodajo in politike Avberškova.

Sleherno omahovanje - že v navadnem trgovskem poslu, kaj šele pri strateški prodaji državnega premoženja - daje po njenem mnenju "jasen signal, da ponudnik izgublja pogajalsko pozicijo, da bo zato iztržek nižji, tako po ceni kot drugih vezanih pogojih".

"Če se je vlada doslej o teh vprašanjih odločala brez strateških podlag, je na novi vladi, da te napake preseže," je poudarila in dodala: "Zgolj načelen sklep o deblokadi za odpravo dvoma v kredibilnost vlade in države ne bo dovolj - ne za investitorje, ne za Evropsko komisijo, ne za davkoplačevalce, še posebej, če so bili razlogi za zamrznitev kakorkoli utemeljeni."

Odprava teh razlogov bi morala biti po mnenju Avberškove v paketu z odmrznitvijo javno predstavljena kot signal vsem deležnikom, da kljub vsemu država ve, kaj počne in da ve, kako, zakaj in kako naprej. "Da gradi na transparentnih in dolgoročnih rešitvah, ki dajejo učinke že danes, in da je to edini način k iskanju konsenza za večje zaupanje domačih in tujih investitorjev za naložbe," je še dodala.

"Sprememba sklepa o privatizacije je bolj forma, kot pa dejanska sprememba vsebine, saj privatizacije ni mogoče več ustaviti. Že ob zamrznitvi je bilo jasno, da kam drugam kot po privatizacijski poti ne moremo iti. Saj nimamo denarja, država podjetja slabo upravlja, Bruselj nam žuga in OECD daje navodila," pa je za STA dejal predsednik uprave družbe Numerica Partners Igor Erker.

V Slovensko-nemško gospodarski zbornici so za STA pojasnili, da so bili nemški vlagatelji po sklepu vlade o zamrznitvi postopka privatizacije zaskrbljeni. Odločitev vlade se jim je zdela politična, ravno tako tudi odločitev o nadaljevanju postopka privatizacije.

"Nemški investitorji bodo postopek privatizacije v Sloveniji spremljali tudi v prihodnje in pričakujejo, da se bodo postopki, ki so v teku, tudi zaključili. Poleg tega od prihajajoče nove vlade pričakujejo, da se bo omenjenega procesa lotila z vso resnostjo in v skladu s smernicami OECD in EU," so dodali v zbornici.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je v ponedeljek na predlog SDH spremenila sklep o privatizaciji, s katerim je tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije - takrat se je odločila, da SDH do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih.

V skladu s ponedeljkovo odločitvijo vlade se proces privatizacije nadaljuje. Vlada je ob tem naložila finančnemu ministrstvu, da v sodelovanju s SDH do začetka septembra pripravi pregled pogojev prodaje kapitalskih naložb v državah EU, predvsem z vidika nefinančnih zavez.

Kot so danes za STA pojasnili v SDH, se vsi prodajni postopki kapitalskih naložb nadaljujejo v skladu s pristojnostmi SDH, veljavno zakonodajo in sklepom DZ. V prihodnjih dneh se bodo posvetovali s finančnimi in pravnimi svetovalci, ki vodijo prodajne postopke, ter zastavili novo časovnico za posamezne prodajne postopke, ki že potekajo ali je njihov začetek načrtovan v kratkem.