c S

Ministrstvo za kulturo opozorilo na prve objave po uveljavitvi arhivske novele

23.07.2014 12:54 Ljubljana, 23. julija (STA) - Dan po uveljavitvi novele arhivskega zakona so na ministrstvu za kulturo opozorili na prve objave, ki že upoštevajo določbe novele. Kot so zapisali, si je na spletu med drugimi možno ogledati poročilo o delovanju nekdanje Službe državne varnosti (SDV) iz leta 1972, ki ga prej ni bilo dovoljeno objaviti.

Po navedbah ministrstva tudi tokratna objava izkazuje, da bo novela, ki je bila 8. junija predmet neuspelega referenduma, močno olajšala delo Arhiva RS pri njegovih spletnih objavah arhivskega gradiva SDV.

Omenjenega poročila iz leta 1972 zaradi velikega obsega podatkov o političnem ali filozofskem prepričanju posameznikov skladno z arhivskim zakonom iz leta 2006 ni bilo dovoljeno objaviti. Novela arhivskega zakona takšnih omejitev ne pozna več, zato je poročilo dostopno ne le raziskovalcem ali novinarjem, temveč prav vsem, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu so dodali, da to ne velja zgolj za to poročilo, temveč za večino gradiva SDV, ki ga bo Arhiv RS po zaslugi novele lahko postopno objavljal na svoji spletni strani. Na spletnih straneh je tako že mogoče najti tudi informacije iz evidence dosjejev nadzorovanih oseb ter spisek 218 obsojenih oseb, nad katerimi je bila v letih 1945-1952 izvršena smrtna kazen.

Po besedah ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroša Grilca, je uveljavitev novele arhivskega zakona odločen korak k odprtim arhivom, "zato pobudnikom referenduma, kljub temu, da 8. junija niso bili uspešni pri njenem blokiranju, ne sme biti preveč hudo - slovenski arhivi so namreč zdaj empirično dokazano bolj odprti, in to za vse". Po Grilčevih besedah je bilo od dobrih 403 tekočih metrov gradiva SDV po zakonu iz leta 2006 prosto dostopnega gradiva za vse le pet odstotkov, po noveli pa kar 75 odstotkov.

Na ministrstvu so v sporočilu za javnost ob tem še spomnili, da se je slovenska ekipa arhivskih strokovnjakov v juniju mudila v Beogradu, kjer so evidentirali in izdelali digitalne kopije gradiva, ki se nanaša na Slovenijo. Med obiskom pa so se s srbskim ministrstvom za obrambo in direktorjem Vojnega arhiva dogovorili, da bodo lahko slovenski strokovnjaki v začetku septembra začeli z nemotenim delom tudi v Vojnem arhivu, za katerega je potrebna odobritev današnje Varnostno obveščevalne agencije in do katerega je bil v preteklosti dostop onemogočen.