c S

Betettova zavrnila zahtevo po izločitvi sodnice Zobčeve v zadevi Patria

23.07.2014 08:07 Ljubljana, 22. julija (STA) - Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je zavrnila zahtevo vrhovnega državnega tožilstva za izločitev sodnice Barbare Zobec v zadevi Patria. Betettova je zahtevo zavrnila zaradi pomanjkljive utemeljitve razlogov in ob upoštevanju dejstva, da so sodniki vrhovnega sodišča osebe s poudarjeno osebnostno in strokovno integriteto ter avtonomijo.

Vrhovno državno tožilstvo je predlagalo izločitev iz razloga varovanja videza nepristranskosti. Pri tem je kot razloge navedlo stališča Zobčeve, kako bo odločila v zadevi, ki jih je navedla v razlogih za odstop iz sodniškega društva.

Prav tako je tožilstvo kot argument za izločitev navedlo negativna stališča Zobčeve do udeležbe tožilca Andreja Ferlinca na zboru sodnikov ter dejstvo, da je zaradi zakonske zveze z ustavnim sodnikom že sama predlagala izločitev, ter sorodstveno povezavo s sinom, ki je po poročanju medijev pred sodiščem nosil transparent s fotografijo Julije Timošenko in Janeza Janše z izraženim negativnim in žaljivim sporočilom o slovenskem pravosodju in v prid obsojencu, navajajo na vrhovnem sodišču v sporočilu za javnost.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Betettova je ocenila, da vrhovno državno tožilstvo ni navedlo, s čim naj bi se sodnica v razlogih za odstop iz sodniškega društva že vnaprej opredelila, kako bo odločala v zadevi Patria, zato teh navedb ni bilo moč vsebinsko presojati.

Njena izražena negativna stališča do udeležbe vrhovnega državnega tožilca na zboru sodnikov ne pomenijo sodničine jasne opredeljenosti glede zakonitosti konkretne odločitve niti ne vzbujajo upravičenega dvoma v videz nepristranskosti sojenja, so navedli na vrhovnem sodišču v sporočilu za javnost. Enako velja glede okoliščin sorodstvenih vezi s soprogom in sinom in njunim opredeljevanjem do te zadeve.

V zadevi Patria je bilo vloženih več zahtev za izločitev sodnikov. Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je zahteval izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in sodnice poročevalke v zadevi Patria Vesne Žalik. Tožilec Ferlinc pa je zahteval izločitev sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec.

O morebitni izločitvi Masleše bi moral odločati občni zbor vrhovnih sodnikov. Seja je bila sklicana za petek, a niso bili sklepčni, zato tudi niso mogli odločati. Masleša je nato odšel na dopust, zato je pristojnost odločanja o izločitvi ostalih treh sodnikov prešlo v roke podpredsednice sodišča Betettovi.

V ponedeljek je odločila, da zahteva za izločitev vrhovne sodnice Vesne Žalik, ki je poročevalka v zadevi Patria, ni utemeljena. O morebitni izločitvi Šorlija pa očitno še ni odločila.

Senat višjega sodišča bo odločal o vloženih zahtevah za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili vsi trije obsojeni v zadevi Patria - predsednik SDS in nekdanji premier Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. Senat sicer še ni sestavljen.

Sicer pa je odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko danes ponovno pozval vrhovno sodišče, naj hitro odloči o prekinitvi izvrševanja kazni Janši. Pri tem "ne gre za odločanje o zahtevi za varstvo zakonitosti, pač pa zgolj za odločitev o prekinitvi izvrševanja kazni zapora, ki jo je treba hitro sprejeti, da lahko govorimo o učinkovitem pravnem sredstvu," navajajo v odboru.

Ob tem sprašujejo vrhovno sodišče, ali sploh namerava upoštevati ugotovitev in navodilo ustavnega sodišča o učinkovitem pravnem sredstvu in odločati o prekinitvi kazni zapora Janši.

Medtem Odbor 2014 nadaljuje s prižiganjem sveč pred sodno stavbo, kot pravijo, "v opomin, da je v naši državi že 33. dan prisotno sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin". Danes so med drugim zbrane nagovorili častni predsednik gorniškega kluba Skala Anton Jeglič, novinar in urednik tednika Demokracija Metod Berlec ter Jure Ferjan, študent 3. letnika ekonomije.

Kot so sporočili iz odbora, je Jeglič poudaril, da je naša država v izredno slabem stanju, zato so ljudje vedno bolj nezadovoljni in si želijo spremembe. Izpostavil je potrebo po svobodnih medijih. Berlec je opozoril, da "slovenska sodišča osamosvojitelje zapirajo, nekdanje oficirje agresorske JLA pa oproščajo", pa tudi na "zavlačevanje na vrhovnem sodišču" v primeru Janševe pritožbe. Ferjan pa je izpostavil, da vsak dan ljudje s protesti pred sodiščem dokazujejo, "da se jim gre za stvar".