c S

Masleša očitke zavrača; odločanje o njegovi izločitvi v zadevi Patria v petek

17.07.2014 08:09 Ljubljana, 16. julija (STA) - Občna seja vrhovnega sodišča, na kateri bodo obravnavali zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše v zadevi Patria, je sklicana za petek. Tako so na omenjenem sodišču zapisali v sporočilu za javnost, s katerim se sicer Masleša odziva na plakate z njegovo fotografijo in očitke, ki v tej zadevi letijo nanj.

Maslešo presenečata način in vsebina, s katero ga po njegovih navedbah Odbor 2014 in drugi podporniki predsednika SDS Janeza Janše poskušajo prikazati kot osebno odgovornega, da Janša prestaja zaporno kazen na podlagi pravnomočne obsodbe. Kot so zapisali, "zavrača tudi podobno neresnično izpostavljanje, žalitve in napade na druge sodnike in zaposlene na sodiščih".

Po njegovem mnenju "tovrstni plakati in različni slogani iz zadnjih tednov predstavljajo le del ustvarjanja 'slamnatih' tematik, ki nimajo podlage v dejstvih in so del političnega diskurza, v katerega se sodstvo ne more in ne bo vključevalo".

Zaradi osredotočanja na vsebinska vprašanja in delo institucije v tej fazi ne namerava obremenjevati drugih državnih institucij s podajanjem morebitnih kazenskih ovadb zaradi kršitve njegovih osebnostnih pravic. Pričakuje pa, "da se bodo do tovrstnih napadov na delovanje institucij pravne države ustrezno opredelile tudi druge ključne institucije države, saj se sodstvo samo pred njimi ne more braniti".

Glede pristojnosti predsednika vrhovnega sodišča in možnosti njegovega vplivanja na hitrost ali vsebino odločanja v posamezni zadevi pojasnjuje, da sodstvo ni hierarhično organizirana institucija, sodniki so pri svojem delu neodvisni, noben predsednik sodišča pa ne sme niti ne more odrejati sodnikom, kako naj odločajo.

Navaja, da so pri vrhovnem sodišču vložene številne zahteve za varstvo zakonitosti, v katerih je bila obsojencem izrečena daljša zaporna kazen kot Janši in so bile vložene pred njegovo. A ne glede na to, sodišče ob upoštevanju nekaterih posebnih okoliščin konkretne zadeve obravnava prejeto zahtevo kot prednostno v skladu z določbami zakona o sodiščih in sodnega reda.

Časovna dinamika reševanja je, tako Masleša, vedno predvsem v rokah sodnika poročevalca, ki mu je zadeva dodeljena, ne pa predsednika sodišča. Izraženo pričakovanje, da je možno v takšni zadevi odločiti takoj ali v nekaj dneh, pa po njegovih besedah nima nobene podlage v sodni praksi ali zakonodaji.

Ob tem opozarja, da je hitrost preučevanja zadeve in njenega predlaganja na dnevni red sej senata kazenskega oddelka odvisna zlasti od vsebine zahteve, njene obsežnosti in kompleksnosti, nanjo pa lahko z dodatnimi zahtevami negativno vplivajo tudi stranke same.

Zaradi nedavne zahteve za izločitev, ki jo je zoper sodnico poročevalko podal zagovornik obsojenega Janše, je tako ta do njene preučitve in odločitve morala prenehati z vsem nadaljnjim delom v zadevi. Poleg tega o tej zahtevi za izločitev sam ne more odločati, ker je zagovornik predlagal tudi njegovo izločitev. O slednjem bodo sicer odločali na občni seji sodnikov vrhovnega sodišča, ki je sklicana za v petek.