c S

Miro Cerar - pravnik z meteorskim vzponom v politiki

13.07.2014 20:40 Ljubljana, 13. julija (STA) - Le dober mesec potem, ko je ustanovil politično stranko, je Miro Cerar postal zmagovalec parlamentarnih volitev in najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade. Javnosti je bil doslej znan predvsem kot ugleden pravnik, ves čas pa je bil blizu politiki. Odslej jo bo tudi aktivno sooblikoval.

V prvi izjavi po zaprtju volišč je Cerar dejal, da so volivci izbrali zavezo k drugačni politični kulturi, ki "ne bo razdiralna in bo prinesla izhod iz krize, da zaupajo naši stranki, da smo sposobni tako politično kulturo podpreti". "Najti moramo prave poti in se ne smemo pustiti zapeljati vsem koruptivnim skušnjavam, ki jih prinaša politika," je še dodal.

Na vprašanje, zakaj se je odločil za ustanovitev Stranke Mira Cerarja (SMC), 50-letni profesor na ljubljanski Pravni fakulteti odgovarja, da ne gre zgolj za odziv na padec dosedanje vlade, pač pa za željo po spremembi stanja v slovenski družbi, ki so jo začeli že pred več kot letom dni.

V stranki želijo popraviti številne krivice, ki jih zaznavajo v družbi, preseči sedanje delitve in prebuditi državljane iz otopelosti, česar dosedanje politične elite niso zmogle. Večina volivcev je temu na današnjih volitvah pritrdila in dala priložnost Cerarju, ki ga številni vidijo kot umirjenega, poštenega in moralno neoporečnega človeka.

Cerar se je rodil 25. avgusta 1963 v Ljubljani, javnosti pa sta dobro poznana tudi njegova starša - Miro Cerar starejši, slovenski telovadec in olimpionik, ter pokojna Zdenka Cerar, prav tako nekdanja telovadka, kasneje pa generalna državna tožilka in ministrica za pravosodje.

Tudi sam se je v otroštvu lotil gimnastike, a se kasneje posvetil košarki, poklicno pa - tako kot oba starša - pravu. Kot pravni strokovnjak, odličen poznavalec ustavnega prava, je bil vedno tudi blizu politiki. Več kot dvajset let je bil zunanji pravni svetovalec za ustavna in druga vprašanja v državnem zboru, pravna vprašanja je pogosto komentiral v javnih nastopih. Še zelo mlad je sodeloval tudi pri pisanju slovenske ustave.

Januarja lani je Cerar zavrnil ponudbo predsednika republike Boruta Pahorja, naj kandidira za varuha človekovih pravic. Tedaj je pojasnil, da lahko k izboljšanju stanja na področju človekovih pravic v večji meri pripomore kot profesor in svetovalec za ustavna vprašanja pri DZ ter kot aktiven član civilne družbe.

Potem ko je zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije padla vlada Janeza Janše, pa se je znašel tudi v vlogi potencialnega kandidata za mandatarja projektne vlade. Idejo o oblikovanju projektne vlade je tedaj ocenil kot dobro, ker pa za njeno uresničitev ni zaznal dovolj široke podpore, je po mlačnem odzivu večine parlamentarnih strank tudi to kandidaturo zavrnil.

Se je pa nato vendarle odločil vstopiti v politiko in 2. junija, le dober mesec pred predčasnimi volitvami, je ustanovil SMC. Že na ustanovnem kongresu je napovedal, da gredo na volitvah na zmago, in vse od takrat so mu javnomnenjske ankete to tudi napovedovale. Politični analitiki vidijo podporo novincu v velikem razočaranju volivcev nad dosedanjo politiko in željo po novih ljudeh na slovenskem političnem parketu.

Kot poudarja, je SMC samostojna stranka, ki se ne umešča v nobenega od obstoječih političnih polov in je "brez kakšnih ozadij, botrov, pokroviteljev". Sam namreč ne pristaja na "poenostavljeno delitev na leve in desne, ki smo jo vzpostavili v Sloveniji in nas ideološko razkraja".

Pri samostojnosti je Cerar vztrajal tudi, ko je iz nekaterih strank na politični levici dobil ponudbe za predvolilno povezovanje. Zavrnil jih je ob napovedi, da je pripravljen na sodelovanje po volitvah. Vnaprej pa je izključil morebitno koalicijo s SDS, ker da je ne more oblikovati "s stranko, ki pravzaprav ruši temelje pravne države". Kot poudarja, je spoštovanje pravne države v samem jedru programa SMC.

Med strankina vodila Cerar poleg tega umešča odgovornost, pravičnost, boj proti korupciji in trajnostni razvoj. Njeno delovanje bo po njegovih napovedih temeljilo na človekovem dostojanstvu, socialni in ekonomski varnosti, strpnosti, svobodi, medsebojnem spoštovanju ter medgeneracijski vzajemnosti in solidarnosti. Nekateri, med njimi prvak SDS Janez Janša, so mu v kampanji sicer očitali, da stranka nima jasno izdelanega programa, kar je odločno zanikal.

Če bo prevzel vodenje vlade, bo, kot je napovedal pred volitvami, najprej temeljito preveril stanje v javnih financah. Po njegovem mnenju se ne bo moč izogniti nadaljnji zadolžitvi. Glede kadrovskih odločitev pravi le, da bo izbral najboljše. Kot zelo vprašljivo pa je ocenil odločitev dosedanje vlade o zamrznitvi postopka privatizacije 15 podjetij.

Cerar je zaposlen kot redni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral in doktoriral. Izdal je več poljudnih strokovnih del, v zadnjih treh letih pa je bil trikrat imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka. Kot priznani pravnik je gostoval na tujih univerzah, občasno pa je svetoval tudi različnim državnim organom, odvetniškim pisarnam, zavodom in zbornicam.

V predvolilni kampanji so mu nekateri očitali prav mastne zaslužke na račun svetovalnih pogodb. Kot je uradno objavil, so njegovi prihodki iz naslova opravljanja svetovalne dejavnosti v obdobju med 2004 in 2008 znašali dobrih 163.000 evrov neto, od leta 2009 do lani pa slabih 154.000 evrov. Pojavili so se tudi namigi, da njegovo kampanjo financira znani odvetnik Miro Senica. Cerar je to zanikal, potrdil pa je, da je s Senico strokovno sodeloval med letoma 2007 in 2013.

V nasprotju z nekaterimi drugimi slovenskimi politiki, ki so jim novice o dodatnih zaslužkih v dosedanjih predvolilnih kampanjah izrazito škodile, se Cerarju to ni zgodilo. Meteorski uspeh njegove SMC pa v slovenskem političnem prostoru ni novost. Z današnjo zmago je namreč stranka ponovila uspeh PS, ki je na zadnjih volitvah pod vodstvom Zorana Jankovića kot novoustanovljena stranka prav tako dobila največjo podporo volivcev.

Cerar je ločen oče dveh otrok - sina in hčerke. Iz zgodnejše družinske zgodovine pa si bo za vedno zapomnil, kako so se leta 1981 izognili tragediji na Korziki. Njegova starša sta imela namreč vozovnici za letalo, ki je kasneje strmoglavilo pri Ajacciu, preživel pa ni nihče. Pot sta odpovedala, ker je zbolela Mirova mlajša sestra, zavrnila pa sta tudi ponujeno zamenjavo - da bi na Korziko namesto njiju poletela Miro in njegova druga sestra.