c S

Lokalne volitve 5. oktobra, svojega župana bodo volili tudi Ankarančani

26.06.2014 08:19 Ljubljana, 24. junija (STA) - Predsednik DZ Janko Veber je podpisal odlok o razpisu lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo, 5. oktobra. Volitve je razpisal tudi v Ankaranu. Jožef Kavtičnik (PS), prvopodpisani pod deklaracijo, s katero je 21 poslancev želelo preprečiti volitve v Občini Ankaran, pričakuje, da Mestna občina Koper ne bo izvedla tudi volitev v Občini Ankaran.

Veber je v izjavi za medije ob razpisu volitev poudaril, da volitve razpisuje v skladu z zakonom o lokalni samoupravi in tudi v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki se nanaša na ustanovitev Občine Ankaran. Tako bodo v Ankaranu letos prvič lokalne volitve.

Ta zelo jasno govori, da se prve volitve v tej občini opravijo v letu 2014, je poudaril predsednik parlamenta. Prepričan je, da je s tem tako Državni volilni komisiji (DVK) kot občinskim volilnim komisijam poenostavil delo.

Predsednik DZ pričakuje, da bo deklaracija o izvršitvi odločbe ustavnega sodišča v Mestni občini Koper "verjetno služila kot podlaga, da ne bodo oblikovali vsega potrebnega za izvedbo volitev v Občini Ankaran, kar je v njihovi pristojnosti".

Deklaracija po njegovem "ni zavezujoča in je zgrešena". Če volitev v Ankaranu ne bi razpisal, pa bi, kot pravi, ravnal protizakonito. Kot pravi, je bila deklaracija pritisk na predsednika DZ, da ne bi razpisal lokalnih volitev v Ankaranu.

Kavtičnik pa pravi, da sam spoštuje odločbe ustavnega sodišča, a tokratna odločba o ustanovitvi Občine Ankaran je nesprejemljiva, ker povozi zakon. Zakon namreč določa, da občine ustanovi državni zbor. "Ustavno sodišče se je postavilo nad državni zbor," je opozoril poslanec PS.

Kot pravi, predlagatelji deklaracije ne bodo naredili nič več v zvezi s tem, so pa predsednika DZ pozvali, naj upošteva večinsko voljo v DZ. Kje bo občina Koper izvedla volitve, pa je po mnenju poslanca njena volja. V kolikor koprska občina volitev v občini Ankaran ne bo izvedla, bo to morala storiti DVK, predvideva Kavtičnik.

Ustavni pravnik Ivan Kristan je ob tem spomnil, da ustava pravi, da se občina ustanovi z zakonom, torej mora biti za vsako občino sprejeti zakon. Ko je ustavno sodišče naložilo DZ, da mora sprejeti zakon in ustanoviti Občino Ankaran, je DZ zakon pripravil, a v proceduri ni bil sprejet, je spomnil.

Po njegovem mnenju odločitev DZ, da ne ustanovi občine, ni protiustavna, ampak je protiustavna odločitev ustavnega sodišča, ko je Občino Ankaran ustanovilo namesto DZ. Po njegovem mnenju tako volitev v Občino Ankaran ni mogoče razpisati, saj občine ustanavlja samo DZ, ne ustavno sodišče. Vebrova odločitev, da je ravnal v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ne pa z deklaracijo, po Kristanovem mnenju ni korektna.

Občina Ankaran je preprosto ustanovljena, glede tega ni nobene dileme, pa je prepričan pravnik Rajko Pirnat. Za STA je poudaril, da se volitve v tej občini nedvomno morajo izvesti, saj to jasno določa odlok o razpisu lokalnih volitev in karkoli drugega bo protipravno. Onemogočiti volivcem, da bi dejansko volili, je torej kaznivo dejanje, je še dodal.

Direktor službe DVK Dušan Vučko je za STA dejal, da bo državna volilna komisija - ko bo prišla do tega vprašanja - o tem tudi odločala, sam pa zadeve ne želi komentirati. Zakon po njegovih navedbah govori, da če se ne ustanovi občinska volilna komisija, jo mora ustanoviti DVK. Če bomo do te situacije prišli, bo državna volilna komisija najbrž spoštovala zakon, je dodal.

Na Mestni občini Koper ne komentirajo odločitve o razpisu lokalnih volitev v Ankaranu.

Da mora volilno komisijo za občino Ankaran imenovati Mestna občina Koper, tako splošno kot posebno za izvolitev predstavnika italijanske narodnosti, je pojasnila tudi podpredsednica ankaranske krajevne skupnosti Barbara Švagelj.

Pričakujejo, da to ne bo šlo gladko, ker tudi doslej ni šlo. Če pa koprska mestna občina tega ne bo naredila, bo to storila DVK, je dodala. V vsakem primeru bodo volitve potekale normalno, mogoče bo le nekaj več administrativnih zapletov pri sami pripravi volitev, je dejala Švagljeva.

Po njenem mnenju je razpis lokalnih volitev v ankaranski občini edina logična poteza, ki jo je predsednik DZ lahko potegnil glede na pravno veljavnost odločbe ustavnega sodišča.

V krajevni skupnosti Ankaran oz. občini Ankaran v konstituiranju so se Vebru zahvalili, da ni podlegel pritiskom "nenačelnih lobističnih skupin", ki so z deklaracijo želeli preprečiti izvedbo lokalnih volitev v organe ankaranske občine. Zahvalili so se tudi 17 poslankam in poslancem, ki deklaracije niso podprli, ter zakonodajno-pravni službi DZ.

Roki za volilna opravila začnejo teči s ponedeljkom 21. julija.

Na oktobrskih lokalnih volitvah bodo volivci oddajali svoj glas za 212 županov ter okoli 3400 občinskih svetnikov, pa tudi za člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Medtem ko volitve za župana povsod potekajo enako, pa bodo volitve občinskih svetnikov ponekod potekale po večinskem, drugod pa po proporcionalnem volilnem sistemu.