c S

Potrjena novela za razkritje slabih bančnih posojil

20.06.2014 15:39 Ljubljana, 20. junija (STA) - DZ je danes podprl novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki določa, da so v prihodnje javni ne le podatki o slabih posojilih, prenesenih na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ampak tudi o tistih, enako slabih, ki so ostali na državnih bankah. Novelo je podprlo 41 poslancev, proti jih je bilo 30.

Predlagano novelo je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Rihardom Branisljem (DL).

Kot je v imenu predlagateljev v četrtek pojasnil Braniselj (DL), se je z obstoječo novelo sprostila javnost podatkov o slabih kreditih D in E, ki so bili preneseni na DUTB, pri tem pa se ni sledilo tudi z naslednjo fazo, da bi se hkrati javnosti ponudilo dostopne podatke o teh istih kreditih D in E, ki so ostali na bankah.

"Bančna stroka zavrača takšno rešitev in ima legitimno pravico, gre vendarle za poseg v bančno tajnost, vendar menimo, da tukaj bančna tajnost ne more biti absolutna, ker je cela vrsta drugih interesov javnosti, ki nad to bančno tajnostjo pretehta," je poudaril Braniselj in ocenil, da so spremembe potrebne, saj sledijo načelu pravičnosti.

Podporo so v četrtek ob obravnavi novele v DZ napovedali v poslanskih skupinah DL, SLS, NSi in SDS, medtem ko so poslanci DeSUS napovedali glasovanje po svoji vesti. Poslanci PS, SD in Zavezništva Alenke Bratušek predlagani rešitvi niso bili naklonjeni - opozorili so, da so podatki o posojilih zaupni podatki in da v tem primeru ni javnega interesa.