c S

DZ potrdil novelo o vračanju preveč izplačanih plač v javnem sektorju

20.06.2014 14:35 Ljubljana, 20. junija (STA) - Poslanke in poslanci so z 49 glasovi za in brez glasu proti potrdili novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju glede vračanja preveč izplačanih plač javnih uslužbencev. V skladu z dogovorom med vlado in sindikati javnega sektorja bo predlagana novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju omogočila poravnavo med delodajalcem in delojemalcem.

Poravnava med delodajalcem in delojemalcem določa, da bo slednji vračal razliko v višini največ dveh osnovnih plač za obdobje zadnjih 10 mesecev pred prenehanjem izplačevanja previsoke plače. Če dogovora ne bi bilo, bi se zadeva reševala pred sodiščem.

Novela predvideva tudi možnost odpusta dolga v primeru socialne ogroženosti delojemalca oz. če je njegova osnovna plača v mesecu, v katerem se podaja predlog za odpust dolga, enaka ali nižja od zneska minimalne plače. Ob tem pa se ureja tudi pravna sredstva zoper ugotovitve inšpekcije za javni sektor.

DZ je danes podprl tudi dopolnilo k členu novele, po katerem bi tudi tisti uslužbenci, ki so že vrnili preveč izplačan del plače, določen znesek dobili nazaj.

Izhajajoč iz poročila inšpektorata za javni sektor, ki je zbiral podatke pri proračunskih uporabnikih, je bilo preveč izplačanih plač za 7,3 milijona evrov.

Predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju je sicer v sodelovanju s predsednikom Sindikata vojakov Slovenije Gvidom Novakom vložil tudi nepovezani poslanec Ivan Vogrin, vendar pa so poslanci danes izglasovali, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.