c S

Sprejeti noveli davčnih zakonov za izboljšanje okolja podjetnikov

20.06.2014 14:32 Ljubljana, 20. junija (STA) - DZ je sprejel novelo zakonov o dohodnini in novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se zvišuje prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev s 50.000 evrov na 100.000 evrov, hkrati pa zvišujejo normirani stroški s 70 na 80 odstotkov. Zato naj bi se za vstop v pavšalno obdavčitev odločilo večje število samostojnih podjetnikov.

Spremembe obeh zakonov so pripravili v poslanskih skupinah SLS in NSi, kjer so v četrtek v razpravi izpostavljali, da je njihov namen izboljšati poslovno okolje. Po drugi strani je vlada opozarjala, da manjkajo analize in da se uvaja neenakost med davčnimi zavezanci.

Poslanec SLS Jakob Presečnik je v četrtek pojasnil, da bo podpora predlaganim spremembam vodila v administrativno razbremenitev večjega dela malega in srednjega podjetniškega sektorja. Ti podjetniki naj bi namreč zdaj administraciji in računovodstvu posvetili ogromno svojega časa in energije. Poleg tega bi ob pavšalni obdavčitvi odpadli stroški za računovodske storitve. Opozoril je še, da je v oba predloga vključena tudi varovalka pred zlorabami.

Jožef Horvat (NSi) pa je o novelah zakonov dejal, da je malo gospodarstvo hrbtenica vseh sodobnih razvitih gospodarstev in da je v Sloveniji nujno začeti vzpostavljati poslovno okolje, ki bo spodbujalo podjetništvo in podjetniškega duha. Po njegovih besedah sta predloga novel nastala na podlagi zahtev s strani gospodarstva.

Vlada je sicer spremembam nasprotovala, saj so - kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar - zadnje spremembe s področja pavšalne obdavčitve začele veljati šele lani, analize njihovih učinkov zato da še ni bilo mogoče izdelati. Nove spremembe se bodo začele uporabljati s 1. januarjem 2015.

V Obrtno-podjetniški zbornici so zadovoljni s sprejetima novelama, saj so že v preteklosti zahtevali uvedbo pavšalne obdavčitve pri malih poslovnih subjektih, ki bi temeljila na lažjem spremljanju in obračunavanju njihovih davčnih obveznosti.

"Pavšalna obdavčitev malih samostojnih podjetnikov in malih ter mikro gospodarskih družb, ki je začela veljati za obe vrsti poslovnih subjektov s 1. januarjem lani, je ustrezna le za dejavnosti z nizkim odstotkom dejanskih odhodkov (intelektualne in dopolnilne dejavnosti), nikakor pa ni ustrezna za redne proizvodne, servisne in storitvene dejavnosti, kjer je delež porabljenega materiala dosti višji," opozarjajo v OZS in dodajajo, da so zato pravkar sprejete spremembe zakonodaje zelo dobrodošle.