c S

Janševa zahteva za varstvo zakonitosti nemudoma na vrhovno sodišče

18.06.2014 16:21 Ljubljana, 18. junija (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo, da je pred kratkim prejelo sodni spis v zadevi Patria. "Po pregledu spisa bo naše sodišče tega odpravilo na vrhovno sodišče nemudoma, torej še danes," so zatrdili. Kako hitro bo o njej odločilo vrhovno sodišče, pa je odvisno od sodnika, ki bo zadevo obravnaval.

Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil odvetnik prvaka SDS Janeza Janše Franci Matoz v zadevi Patria, danes poslalo na višje sodišče, od tam pa bo romala na vrhovno sodišče, ki lahko odloči tudi o odlogu oz. prekinitvi izvajanja zaporne kazni za Janšo.

Janša bi se moral po pravnomočni obsodbi v zadevi Patria v petek zglasiti v zaporu na Dobu na prestajanju dveletne zaporne kazni. Zato mediji špekulirajo, ali je teoretično še mogoče, da bi vrhovno sodišče še pred petkom odločilo o odlogu prestajanja kazni in Janši vendarle še ne bi bilo treba v zapor.

Na vrhovnem sodišču so za STA pojasnili, da bo zadeva, če bo prišla na sodišče danes popoldne, v delo sodnikom razporejena v četrtek zjutraj. V kolikšnem času bo o njej odločeno, pa je odvisno od sodnika, ki jo bo obravnaval v skladu z letnim razporedom dela.

Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Janša je sicer želel zadržanje izvršitve kazni doseči tudi z ustavno pritožbo na pravnomočno sodbo, a je ustavno sodišče ugotovilo, da zatrjevane kršitve človekovih pravic niso izkazane s tisto stopnjo očitnosti, ki se zahteva, da bi lahko o tem odločalo pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev. Tako so Janšo napotili najprej na vrhovno sodišče. Odločba ustavnega sodišča je sicer danes tudi javno objavljena na njihovi spletni strani.

V Zboru za republiko so danes sicer navedli tudi, da ima sodišče že prve stopnje vse možnosti, da odloči o zadržanju izvršitve kazni zapora, če spisa ni poslalo pravočasno na vrhovno sodišče. A na okrajnem sodišču so za STA pojasnili, da Janševa zahteva za varstvo zakonitosti ne vsebuje predloga za odlog ali prekinitev izvršitve pravnomočne sodne odločbe.

Tudi če bi tak predlog vsebovala, pa bi šlo v skladu z zakonom o kazenskem postopku pri takšni odločitvi prvostopenjskega sodišča v določenem smislu za prejudiciranje odločitve o zahtevi za varstvo zakonitosti, ob tem še opozarjajo na okrajnem sodišču. "O odlogu ali prekinitvi prvostopenjsko sodišče izda sklep samo, če je podana zelo velika verjetnost, ki meji že skoraj na gotovost, da bo vložnik z zahtevo uspel (npr. če gre za očitno absolutno bistveno kršitev določb kazenskega postopka)," so dodali.

V tem primeru, ko je Višje sodišče v Ljubljani v celoti potrdilo sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in očitnih absolutnih bistvenih kršitev določb kazenskega postopka ni ugotovilo, pa ni bilo nobenega razloga za izdajo sklepa o odlogu ali prekinitvi izvršitve pravnomočne sodne odločbe, so še navedli na okrajnem sodišču.

Sodba, s katero je prvostopenjsko sodišče predsednika SDS Janšo, prokurista Rotisa Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča spoznalo za krive koruptivnih dejanj v zadevi Patria, je postala pravnomočna 28. aprila.