c S

Branko Maček tokrat obsojen na sedem let in štiri mesece zapora

17.06.2014 14:04 Celje, 17. junija (STA) - Celjska sodnica Marjana Topolovec Dolinšek je danes Branka Mačka, ki je oktobra 2009 z vožnjo v napačni smeri na avtocesti pri Arji vasi vinjen povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladostniki, obsodila na sedem let in štiri mesece zapora. Na prvem sojenju je bil Maček zaradi predrzne vožnje z naklepom obsojen na 10 let zapora.

Mačkov zagovornik Damir Ivančič je pričakoval, da bo sodnica izrekla milejšo kazen, saj je Maček v petek na predobravnavnem naroku krivdo priznal in obžaloval posledice prometne nesreče. Glede morebitne pritožbe na sodbo je Ivančič dejal, da se bo o tem posvetoval s svojo stranko.

Tožilec Ivan Žaberl pa meni, da je Maček storil hudo kaznivo dejanje s hudimi posledicami, zato je predlagal izrek najvišje, to je osemletne zaporne kazni. Maček je v zaporu na Dobu že prebil dobro leto dni, kar pomeni, da bo moral presedeti še šest let in štiri mesece. Ko bo prišel iz zapora, ga čaka še dveletna prepoved opravljanja vozniškega izpita, čeprav je Žaberl predlagal petletno prepoved.

Na ponovnem sojenju je tožilstvo Mačku v spremenjeni obtožnici očitalo povzročitev nesreče iz malomarnosti.

Ivančič je namreč zaradi številnih nepravilnosti v sodnem postopku na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in sodišče je aprila letos tej zahtevi ugodilo. Takrat je Maček odkorakal iz zapora na Dobu.

Ker je vrhovno sodišče odločilo, da Maček nesreče ni povzročil z naklepom, je razveljavilo sodbi celjskega okrožnega in višjega sodišča. Zato je tožilstvo moralo spremeniti obtožnico v kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Žaberl je na predobravnavnem naroku predlagal, da sodišče pri izreku kazni upošteva dokazno gradivo izvedensko mnenje sodnomedicinske stroke Simone Šramer Zatler in Gorazda V. Mravljeta, ki sta ugotovila, da je imel Maček 2,2 grama alkohola v kilogramu krvi.

Izreka kazni so se udeležili tudi nekateri svojci žrtev.

Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.