c S

NLB vložila odškodninsko tožbo zoper člane ene prejšnjih uprav

17.06.2014 07:38 Ljubljana, 16. junija (STA) - V Novi Ljubljanski banki (NLB) so v okviru razčiščevanja starih bremen pred dnevi vložili 3,2 milijona evrov vredno civilno odškodninsko tožbo zoper člane ene izmed prejšnjih uprav. V največji slovenski banki pojasnjujejo, da gre za škodo, ki je nastala kot posledica protipravnega ravnanja pri odobravanju dveh naložb v okviru kreditnega odbora.

V banki so s tem za STA potrdili poročanje časnika Finance in ob tem spomnili, da pod okriljem njihovega centra za skladnost poslovanja in krepitev integritete skoraj eno leto intenzivno poteka sistematičen in natančen pregled starih naložb, zaradi katerih je banka utrpela največjo škodo.

Center, ki ga trenutno vodi nekdanji podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije Rok Praprotnik, je v tem času ugotovil sum kaznivih dejanj pri 47 naložbah, pojasnjujejo v NLB. Zoper 28 oseb so podali kazensko ovadbo oz. naznanili kazniva dejanja.

Največkrat so zaznali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oz. kaznivo dejanje izneverjenja. Ovadili so osebe, ki so v času domnevnega kaznivega dejanja opravljale funkcije na različnih ravneh odločanja v banki, in tudi osebe, ki v banki niso bile zaposlene.

V okviru teh postopkov je banka vložila tudi omenjeno civilno odškodninsko tožbo zoper člane ene izmed bivših uprav banke. Gre za prvo tožbo te vrste v NLB.

Cilj tega početja je po navedbah iz banke tudi povrnitev škode, ki ji je nastala zaradi kršitev v preteklosti. Če so izpolnjeni pogoji, banka ob kazenskih ovadbah v okviru kazenskega postopka vloži tudi premoženjsko pravne zahtevke.

V NLB zagotavljajo, da v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj ves čas krepijo sodelovanje z Nacionalnim preiskovalnim uradom in specializiranim državnim tožilstvom.

V banki poleg tega pravijo, da so v prizadevanjih, da se slabe prakse iz preteklosti ne bi ponovile, temeljito prenovili kreditni proces, vanj vgradili dodatne varovalke, izboljšali upravljanje s tveganji in okrepili preventivne mehanizme.