c S
Mimoviću za goljufijo dve leti zapora in skoraj 100.000 evrov kazni 27.05.2014 10:55 Ljubljana, 27. maja (STA) - Nekdanjega največjega lastnika Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Ranka Mimovića, ki je priznal krivdo za dve kaznivi dejanji goljufije, je ljubljansko okrožno sodišče danes obsodilo na dve leti zaporne kazni in plačilo 99.924 evrov stranske denarne kazni. Toliko je zanj predlagala tudi tožilka Blanka Žgajnar, do pravnomočnosti sodbe bo v priporu.

Ker je Mimović priznal krivdo, se je sojenje zanj končalo, medtem ko se bo sojenje nekdanjemu direktorju CPL Stanku Petriču, ki krivde ni priznal, nadaljevalo.

Mimović je pred izrekom sodbe dejal, da se je ob nepravem času znašel v podjetju, ki je bilo po njegovem mnenju že prezadolženo zaradi dejanj prejšnjih lastnikov. "Večinski del denarja je šel za poplačilo kreditov SKB," je dejal zadnji lastnik zdaj že propadlega CPL.

Nekdanja vodilna v CPL sta morala na zatožno klop sesti zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela.

Tožilka je prejšnji teden poudarila, da je Petrič Bizjaka z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi jeseni 2011 prepričeval, da bo bodo v CPL prišli novi lastniki, ki bodo poplačali vse dolgove, pred tem pa da družba potrebuje kratkoročno posojilo.

Bizjak je dolgoletnemu sodelavcu Petriču zaupal, je dejala Žgajnarjeva, zato mu je nakazal 2,2 milijona evrov, po nakazilu pa ugotovil, da je kot posojilojemalec navedena družba Patera, prav tako v lasti Mimovića, in ne CPL.

Mimovićev zagovornik Boris Grobelnik je danes opozoril, da so bile zoper nekdanje vodstvo vložene ovadbe že pred tremi leti zaradi izčrpavanja CPL, vendar se doslej s tem še nihče ni ukvarjal.

Konec aprila so sicer Mimović, Bizjak in Petrič sklenili sporazum, da Bizjak umakne premoženjsko pravni zahtevek, ki ga je vložil na predobravnavnem naroku. Doslej sta mu Petrič in Mimović povrnila 550.000 evrov.

Sama povrnitev škode po besedah tožilke nima vpliva na storjeno kaznivo dejanje, lahko pa vpliva na predlaganje nižje kazni. V primeru, da Mimović ne bi priznal krivde, bi Žgajnarjeva namreč, kot je dejala danes, predlagala višjo kazen.

Obramba je danes vztrajala pri predlogu za odpravo pripora. Navedbe tožilstva glede ponovitvene nevarnosti so neutemeljene, je dejal Grobelnik. Vendar pa sodnica Katarina Turk Lukan ni ugodila njihovemu predlogu.

Mimović je namreč navedel, da prejema 2000 evrov plače, vendar podatki sodišča kažejo drugače, in tako nima prihodkov, je brez premoženja in ni prijavil dohodnine. "Vse to kaže, da si denar pridobiva z izvrševanjem kaznivih dejanj," je poudarila sodnica.

CPL, ki je od junija lani v stečaju, je od prve polovice leta 2012 lastniško obvladovala Mimovićeva družba Patera.

Ta je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL, od nekdanjih vodij CPL Kramljaka in Petriča, nato pa se je novembra 2012 dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti izvršnega direktorja CPL Mihaela Bizjaka, nekdanjega direktorja KPL Zvonka Šavorja in nekdanjega direktorja TAČ Bojana Kozarja.

Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni nekdanji menedžerji začeli postopke za unovčitev poroštev.

Nekdanja vodilna v CPL pa preiskovalci sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so namreč januarja izvedli 27 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja CPL in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče.