c S
Mimović priznal krivdo, tožilka zanj predlaga dve leti zapora 22.05.2014 10:43 Ljubljana, 22. maja (STA) - Nekdanji največji lastnik Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Ranko Mimović je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes priznal krivdo za očitani kaznivi dejanji goljufije. Tožilka Blanka Žgajnar je ob priznanju krivde zanj predlagala dve leti zaporne kazni in 100.000 evrov denarne kazni. Nekdanji direktor CPL Stanko Petrič krivde ni priznal.

Ker je Mimović priznal krivdo, se bo sojenje zanj končalo, v torek pa mu bo izrečena tudi kazen. Tožilka je zanj poleg zaporne kazni predlagala tudi 100.000 evrov denarne kazni. Sojenje Petriču, ki krivde ni priznal, pa se je danes nadaljevalo z glavno obravnavo.

Odvetnik Boris Grobelnik, ki zagovarja Mimovića, je danes znova predlagal, da se Mimovića proti plačilu varščine spusti iz pripora, tega pa nadomesti z milejšo obliko. Odločitev o tem bo znana v torek.

Mimovićeva obramba je na predobravnavnem naroku že predlagala, da ga za plačilo pol milijona evrov varščine izpustijo iz pripora, vendar sodnica ni ugodila predlogu, predlogu pa je takrat nasprotovala tudi tožilka.

Mimovićeva obramba je takrat zatrdila, da obtoženi nima srbskega državljanstva, zaradi česar naj pravzaprav ne bi bilo razlogov za pripor. Mimović je bil sicer za odpravo pripora pripravljen plačati pol milijona evrov, vendar pa tožilka ni bi bila zadovoljna s pojasnili o izvoru sredstev.

Nekdanja vodilna v CPL sta morala na zatožno klop sesti zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela.

Tožilka je na današnjem začetku današnje obravnave dejala, da je Petrič Bizjaka z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristijeseni 2011 prepričeval, da bo bodo v CPL prišli novi lastniki, ki bodo poplačali vse dolgove, pred tem pa da družba potrebuje kratkoročno posojilo.

Bizjak je dolgoletnemu sodelavcu Petriču zaupal, je dejala Žgajnarjeva, zato mu je nakazal 2,2 milijona evrov, po nakazilu pa ugotovil, da je kot posojilojemalec navedena družba Patera, prav tako v lasti Mimovića, in ne CPL.

"Da denar ne bo vrnjen, sta Mimović in Petrič vedela že od začetka, ker Patera ni imela prihodkov, Petriču je bilo več kot jasno, kakšno je finančno stanje družb iz skupine CPL," je dodala tožilka.

Bizjak je vložil tudi premoženjski zahtevek za povrnitev teh sredstev, skupaj z obrestmi pa zahteva 2,5 milijona evrov. Po neuradnih informacijah naj bi Mimović oškodovancu vrnil del sredstev, ki so predmet postopka.

V prihodnjih mesecih pa bi bilo mogoče pričakovati nove obtožnice zoper nekdanja vodilna v CPL, saj ju preiskovalci sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so namreč januarja izvedli 27 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja CPL in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče.