c S

ACH: Sklep nadzornikov o razrešitvi Goletove nezakonit

15.05.2014 07:31 Ljubljana, 14. maja (STA) - Potem ko so danes iz komunikacijske agencije Dialog v imenu ACH in z naslova info@ach.si poslali sporočilo, da je nadzorni svet namesto Sonje Gole na čelo družbe začasno imenoval Vero Mihatovič, so iz ACH sporočili, da sporočilo Dialoga ni bilo poslano s strežnika ACH ter da je sklep nadzornikov nezakonit in da Goletova ostaja na čelu družbe.

Kot je sporočila predstavnica ACH za odnose z javnostmi Ivanka Mihelčič, je bilo sporočilo za javnost, ki je bilo danes medijem poslano iz domnevne elektronske pošte družbe ACH, "lažno in ni bilo poslano s strežnika ACH, prav tako ga tudi ni pripravila in poslala pooblaščena oseba za odnose z javnostmi družbe ACH, zato je neverodostojno".

V ACH pojasnjujejo, da so bili na sredini seji nadzornega sveta na začetku prisotni trije od šestih članov, in sicer Tadeja Hočevar, Andrej Prebil in Mojca Novak.

Med sejo je podpredsednica nadzornega sveta Hočevarjeva razširila dnevni red s predlogom za razrešitev direktorice Sonje Gole. Takrat je Novakova želela zapustiti prostor, kar ji je bilo fizično onemogočeno, navaja Mihelčičeva.

"Ker je bila omenjena članica na seji fizično prisotna proti lastni volji, se šteje, da na tej seji ni bila prisotna, zaradi česar nadzorni svet ni bil sklepčen, saj sta bila prisotna le dva od šestih članov," je zapisala predstavnica ACH.

V tem času so izvedli glasovanje o razrešitvi Goletove in imenovanju Mihatovičeve za vršilko dolžnosti, ki sta ga podprla en član in podpredsednica nadzornega sveta, torej dva od šestih članov na nesklepčni seji, piše Mihelčičeva.

"Ta sklep je nezakonit, saj je bil sprejet v trenutku, ko nadzorni svet ni bil sklepčen. Posledično je Sonja Gole še vedno generalna direktorica ACH, imenovanje Vere Mihatovič pa je nezakonito," trdijo v ACH.

V Dialogu so za STA so povedali, da so sporočilo posredovali v imenu nadzornega sveta in da je bilo z nadzornim svetom usklajeno. To, ali za pošiljanje sporočil v imenu družb uporabljajo svoj ali družbin elektronski naslov, pa je odvisno od dogovora s stranko, so povedali in dodali, da ni šlo za morebitno neavtorizirano uporabo elektronskega naslova.

Mihelčičeva je dodatno za STA povedala, da naslova info@ach.si doslej še nikoli niso uporabili za pošiljanje uradnih sporočil službe za odnose z javnostmi ali kogar koli iz družbe ACH. Vsa uradna sporočila organov družbe, torej tudi nadzornega sveta in skupščine, so po njenih besedah pošiljali iz službe za odnose z javnostmi.

Sonja Gole je dodatno sporočila, da je bilo jutranje sporočilo, "ki so ga mediji prejeli od pošiljatelja, ki se je izdajal za ACH", neverodostojno in lažno ter da ostaja legitimna generalna direktorica družbe ACH.

"Naša glavna skrb je, da po pravni poti zagotovimo legitimnost upravljanja družbe ACH v korist vseh deležnikov. Sama osebno in ostali člani vodstva ACH si bomo še naprej prizadevali za enakopravno obravnavo vseh deležnikov in realizacijo načrta finančnega prestrukturiranja," je zapisala.

Končno verzijo programa prestrukturiranja so bankam upnicam predstavili v ponedeljek, je dejala. Verjame, da je ta program dobra osnova za nadaljnje pogajanje z bankami in sklenitev sporazuma o reprogramu posojil.

Družba ACH, v katere skupini so med drugim Adria Mobil, Grand hotel Union in Autocommerce, je v lasti družbe Protej, ki jo obvladujejo nekdanji in sedanji menedžerji skupine, tudi Goleta in Mihatovičeva. Goletova, ki sicer vodi Adrio Mobil, ACH po upokojitvi Hermana Rigelnika je vodila oz. vodi od septembra 2012. Mihatovičeva je bila v ACH dolga leta finančna direktorica in v zadnjih dveh letih pomočnica generalne direktorice za korporativne finance.

ACH je od 20. marca v postopku preventivnega prestrukturiranja, v okviru katerega se s finančnimi upniki dogovarja o prestrukturiranju dolga.

Postopek se je začel ob podpori Družbe za upravljanje terjatev bank, katere terjatve do ACH presegajo 30 odstotkov celotne višine finančnih terjatev. ACH se mora v petih mesecih z upniki, katerih terjatve obsegajo vsaj 75 odstotkov celotne višine finančnih terjatev, skleniti sporazum o finančnem prestrukturiranju.