c S

Ustavna komisija oblikovala strokovno skupino za preučitev sprememb volilnega sistema

14.05.2014 09:39 Ljubljana, 14. maja (STA) - Ustavna komisija DZ je današnji seji oblikovala strokovno skupino, ki bo preučila predlagane spremembe volilnega sistema. V njej bodo pravniki Klemen Jaklič, Janez Pogorelec, Jurij Toplak in Lojze Ude, ki so jih v strokovno skupino predlagale SDS, NSi, SLS in PS.

Za razliko od prejšnjega sklica seje, na katerem se je vnela polemika o tem, ali je lahko v strokovni skupini tudi poslanec SDS Branko Grims, je današnje nadaljevanje seje potekalo brez razprave. SDS namreč več ni vztrajala, da član skupine postane tudi Grims, ampak je v njo predlagala Klemna Jakliča, s čimer so se ostali člani komisije strinjali.

Naloga skupine pravnikov bo preučitev predloga sprememb ustave, s katerim bi spremenili volilni sistem. SDS namreč predlaga spremembo 80. člena ustave, po kateri bi poslance v državni zbor volili po dvokrožnem večinskem sistemu. Tako bi bili izvoljeni tisti, ki bi prejeli večino glasov vseh volivcev v volilnem okraju, po prepričanju SDS pa bi s tem omogočili tudi bolj stabilne vlade.

Skupina naj bi preučila tudi predlog, po katerem bi se prag za vstop v parlament dvignil na pet odstotkov.

Poleg omenjenih spremembe sta sicer na temo sprememb volilnega sistema v DZ še dva predloga. Skupina poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem tako predlaga novelo zakona o volitvah v DZ, s katero bi uvedli obvezni absolutni preferenčni glas in ukinili volilne okraje.

Spremembe omenjenega zakona predlaga tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), z njimi pa predlaga uvedbo kombiniranega volilnega sistema. Po predlogu bi volivec izbral enega kandidata, ki bi bil izvoljen po večinskem sistemu, hkrati pa bi podobno kot zdaj izbral tudi stranko.

Za zdaj se zdi, da imata v DZ največ podpore uvedba preferenčnega glasu in dvig volilnega praga.