c S
EU še korak v smeri lažje izterjave čezmejnih terjatev 14.05.2014 09:42 Bruselj, 14. maja (STA) - Ministri držav članic EU so v torek potrdili nova pravila EU, ki bodo podjetjem omogočala lažjo izterjavo čezmejnih terjatev. Uredba o evropskem nalogu za zamrznitev bančnih računov bo začela veljati po objavi v evropskem uradnem listu, kar se bo predvidoma zgodilo junija - predlog uredbe.

Uredba bo podjetjem omogočala izterjavo na milijone čezmejnih dolgov, saj bodo upniki lahko zamrznili zneske na bančnih računih dolžnikov.

To bo olajšalo poslovanje malih in srednje velikih podjetij, ki v EU predstavljajo 99 odstotkov vseh podjetij. Približno milijon se jih namreč sooča s težavami pri čezmejnih dolgovih. V danih gospodarskih razmerah so nova pravila pomembna zlasti, ker bodo omogočala hitre rešitve pri izterjavi dolgov.

Kot so še sporočili iz Bruslja, se bo uredba o evropskem nalogu za zamrznitev bančnih računov neposredno uporabljala v vseh državah članicah, razen v Veliki Britaniji in na Danskem.