c S

Informacijski pooblaščenec: Sodba evropskega sodišča prelomna

13.05.2014 16:26 Luxembourg, 13. maja (STA) - Današnja sodba Sodišča EU glede pravice posameznikov, da lahko od Googla zahtevajo izbris nekaterih podatkov iz rezultatov iskanja, je po mnenju namestnice informacijske pooblaščenke Rosane Lemut-Strle "brez dvoma prelomna". Po njenih besedah je sodišče namreč v celoti pritrdilo stališču varuhov osebnih podatkov v državah članicah.

Sodišče v Luksemburgu je danes odločilo, da imajo posamezniki od ameriškega Googla pravico zahtevati izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih zbira iskalnik. Sodišče je tako odločilo v sporu med tehnološkim velikanom in špansko agencijo za varstvo podatkov.

Kot je za STA pojasnila namestnica informacijske pooblaščenke, je v sodbi ključna ugotovitev, da je evropska direktiva o varovanju osebnih podatkov zavezujoča za upravljavca iskalnika, v tem primeru podjetje Google. To velja tudi v primeru, če podjetje v državi članici nima podružnice, kot na primer v Sloveniji.

"Prebivalci Slovenije uživamo pravice iz direktive in se tako kot drugi prebivalci EU lahko po sodbi obrnemo z zahtevo tudi na iskalnik. V primeru, da bi izhajal sum v nezakonito ravnanje iskalnika, bi s primerom in predlogom za ukrepanje seznanili organ za varstvo osebnih podatkov v državi članici, ki bi bil pristojen," je pojasnila.

Ob tem dodaja, da se bo sodelovanje med organi za varstvo osebnih podatkov v prihodnje razširilo in izboljšalo. Posebne mehanizme in postopke pa ureja tudi predlog nove uredbe o varstvu osebnih podatkov, ki bo aktualna v novem sklicu Evropskega parlamenta.

Glede pomislekov o morebitni zlorabi sodbe v obliki množičnih zahtev za umik informacij in posledično cenzure spleta Lemut-Strletova pojasnjuje, da je sodba "lepo obrazložena in sama po sebi ne nosi te nevarnosti". Sodišče je v sodbi med drugim tudi poudarilo, da izbris v nekaterih primerih, kot je na primer vloga osebe v javnem življenju, zaradi prevladujočega interesa javnosti ni mogoč.

Sodba prav tako ne ureja pravic pravnih oseb, saj varstvo osebnih podatkov na podlagi direktive uživajo le posamezniki.